« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Condoleezza Rice kreće na turneju po Bliskom istoku i Aziji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američka državna tajnica Condoleezza Rice trebala bi u nedjelju navečer otputovati iz Sjedinjenih Država na Bliski istok i u Aziju gdje će prije svega razgovarati o pitanju Irana i njegovog nuklearnog programa.

U ponedjeljak, Rice i njezini arapski saveznici iz zemalja Zaljeva razmijenit će mišljenja u Abu Dhabiju o razgovorima koji su u subotu vođeni u Ženevi između Europske unije i Irana, a kojima je prvi puta bio nazočan i jedan američki dužnosnik, podtajnik za politička pitanja William Burns.

Iran je te razgovore, čiji je cilj zaustaviti iranski program obogaćivanja urana, okvalificirao kao "korak naprijed", dok je State Department kazao da Teheran mora izabrati između suradnje i sukoba.

U srijedu i četvrtak Rice će posjetiti Singapur gdje će se neformalno sastati sa svojim sjevernokorejskim kolegom Pak Ui-Chunom.

Pregovori sa Sjevernom Korejom koji se vode od 2003. imaju za cilj uvjeriti komunistički režim u Pjongjangu da odustane od bilo kakve nuklearne aktivnosti, u zamjenu za pomoć na energetskom planu i normalizaciju odnosa s Washingtonom.

U četvrtak će se Rice također sastati sa svojim kolegama iz zemalja jugoistočne azije (ASEAN), a potom će se uputiti u Australiju i Novi Zeland.

20.07.2008. 22:56:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh