« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KRALJEV GOVOR

Colina Firtha odlikovala kraljica čijeg je oca glumio

Za ulogu oca kraljice Elizabete u filmu Kraljev govor Colin Firth osvojio je Oscara

Fotografija vijesti
Više o

Colin Firth

,

kraljica Elizabeta II

,

Julia Donaldson

Britanska kraljica povodom svog rođendana tradicionalno odlikuje zaslužne građane pa je tako ove godine odlikovala i Colina Firtha koji u filmu Kraljev govor glumi njena oca, kralja Georga VI. Slavni je glumac tumačeći lik kralja koji ima problema s mucanjem u veljači dobio Oscara, a osvojio je i Zlatni globus. 

Colini Firth je proglašen "časnikom Reda Britanskog Carstva", što će mu možda pružiti prigodu da na svečanosti uručenja odličja upita kraljicu što misli o filmu.

Na popisu odlikovanih koji je Buckinghamska palača objavila u subotu, su i pjevač Bryan Ferry te pionir medicinski potpomognute oplodnje i dobitnik Nobelove nagrade Robert Edwards, "otac" malene Louise Brown, prvog djeteta iz epruvete, rođene 1978.

Odlikovanje je dobila i spisateljica Julia Donaldson, autorica fantastičnih knjiga za djecu koje su prevedene i u Hrvatskoj - Grubzon, Mjesta ima na metli svima, Najljubazniji div u gradu i druge...

Iako je kraljica rođena 21. travnja i već je navršila poznih 85. godina, njen se rođendan tradicionalno slavi u lipnju, na prigodnoj svečanosti pod nazivom "Pozdrav bojama" ("Trooping the colour") kada se i objavljuje popis dobitnika odlikovanja. 

11.06.2011. 08:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh