Čokolada i crno vino za bolje pamćenje
Resveratrol, sastojak crnog vina i tamne čokolade, dokazano poboljšava pamćenje, tvrde njemački znanstvenici
Tamna čokolada i crno vino dijele jedan vrlo važan sastojak - resveratrol, a istraživanje je pokazalo da je upravo on odgovoran za bolje pamćenje, tvrde znanstvenici s berlinskog sveučilišta.
Tijekom šest mjeseci ispitanici su uzimali 200 miligrama suplementa resveratrola, a svi su imali preveliku tjelesnu masu.
>> Tamna čokolada može vam produžiti život >>
Pokazalo se kako je resveratrol povezan s poboljšanjem kratkoročnog pamćenja te povećanjem broja sinapsa u hipokampusu, dijelu mozga ključnom za pamćenje.
Uz to, kod ispitanika koji su uzimali resveratrol je zabilježena i kvalitetnija kontrola koncentracije šećera u krvi.
>> Crno vino poboljšava metabolizam kod pretilih muškaraca >>
Resveratrol je prisutan i u crnom grožđu, kikirikiju i kupinama, piše Journal of Neuroscience.
Neka ranija istraživanja su povezala unos resveratrola s pozitivnim utjecajem na zdravlje srca te smanjenjem rizika za obolijevanje od raka.
Novi komentar