« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
MLJAC

Čokolada i crno vino za bolje pamćenje

Resveratrol, sastojak crnog vina i tamne čokolade, dokazano poboljšava pamćenje, tvrde njemački znanstvenici

Tamna čokolada popravlja pamćenje
Tamna čokolada popravlja pamćenje (Arhiva)
Više o

pamćenje

,

crno vino

,

tamna čokolada

,

resveratrol

Tamna čokolada i crno vino dijele jedan vrlo važan sastojak - resveratrol, a istraživanje je pokazalo da je upravo on odgovoran za bolje pamćenje, tvrde znanstvenici s berlinskog sveučilišta. 

Tijekom šest mjeseci ispitanici su uzimali 200 miligrama suplementa resveratrola, a svi su imali preveliku tjelesnu masu. 

>> Tamna čokolada može vam produžiti život >>

Pokazalo se kako je resveratrol povezan s poboljšanjem kratkoročnog pamćenja te povećanjem broja sinapsa u hipokampusu, dijelu mozga ključnom za pamćenje.

Uz to, kod ispitanika koji su uzimali resveratrol je zabilježena i kvalitetnija kontrola koncentracije šećera u krvi.

>> Crno vino poboljšava metabolizam kod pretilih muškaraca >>

Resveratrol je prisutan i u crnom grožđu, kikirikiju i kupinama, piše Journal of Neuroscience.

Neka ranija istraživanja su povezala unos resveratrola s pozitivnim utjecajem na zdravlje srca te smanjenjem rizika za obolijevanje od raka.

08.06.2014. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh