« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VRLO SKORO

Čobanković obećao pomoći ribarstvu

Ministarstvo će sa 150 milijuna kuna pomoći kapitalna ulaganja ribara, rekao je Čobanković koji je danas postao i predsjednik skupštine tribunjske Veletržnice ribe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

ribarstvo

,

Petar Čobanković

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

Veletržnica ribe

Vlada je svjesna teške situacije u kojoj se nalaze ribari, uzgajivači i prerađivači ribe te će nastojati naći mogućnosti da pomogne opstanak ribarstva raznim mjerama, rekao je danas u Zadru ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima Zadarske županije, Županijske komore i Ceha ribara.

Kako bismo sačuvali ribarstvo, ulov, uzgoj i preradu ribe nastojat ćemo naći mogućnost da vrlo skoro intervencijama pomognemo opstanak ribarstva raznim mjerama. Želimo stvoriti pretpostavke da se sva ulovljena riba prihvati i zbrine, djelovat ćemo u smjeru razvoja ribarskih luka, udruživanja ribara u zadruge i otvaranja ribarskih veletržnica, rekao je ministar Čobanković.

Uzgoj tune, rekao je Čobanković, vrlo je bitan jer izvoz tune značajno sudjeluje u izvozu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.

Objašnjavajući tešku situaciju te djelatnosti, ministar je rekao da je cijena tune koju hrvatski uzgajivači izvoze na svjetsko tržište drastično pala, te da je prepolovljena, a to se onda odmah odražava i na ribare koji plavom ribom opskrbljuju uzgajivače tune.

Stoga je važno pomoći tu djelatnost, a model po kojemu ćemo im pomoći iz državnog proračuna vrlo skoro ćemo dogovoriti zajednički s uzgajivačima tune i ribarima koji ih opskrbljuju plavom ribom, istaknuo je Čobanković.

Na današnjem sastanku u Zadru, zatvorenom za javnost, bilo je govora i o drugim problemima koji muče ribare, uzgajivače i prerađivače ribe, a to su prije svega neplaćanje preuzete ribe ribarima od uzgajivača, isplata poticaja za kapitalna ulaganja.

Ministar je rekao da su prošli tjedan isplaćeni poticaji ribarima za uzgoj plave ribe. Što se tiče poticaja ribari neće biti ni povlašteni niti podređeni u odnosu na ostale korisnike poticaja. Ministarstvo će sa 150 milijuna kuna pomoći kapitalna ulaganja ribara, rekao je Čobanković dodajući da će se do kraja godine riješiti pristigle zahtjeve za kapitalna ulaganja.

Ministar postao i predsjednik skupštine tribunjske Veletržnice ribe

Trgovačko društvo Veletržnica ribe utemeljno je danas u Tribunju, a za predsjednika skupštine toga trgovačkog društva izabran je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

Čobanković je novinarima izjavio kako je osnivanje tribunjske veletržnice ribe jedan od ključnih koraka u razvoju ribarstva, jer stvara uvjete za bolju i učinkovitiju organizaciju prodaje ribe.

"To je važno za budućnost hrvatskog ribarstva, osobito kad Hrvatska uđe u Europsku uniju", kazao je.

Gradnja tribunjske veletržnice ribe trebala bi početi na jesen u blizini sadašnje ribarske luke na 400 četvornih metara prostora. Bit će opremljena suvremenih rashladnim i informatičkim sustavom koji će omogućiti i internetsku trgovinu ribom, a imat će i aukcijsku dvoranu.

Projekt se procjenjuje na oko dva milijuna eura, a očekuje se da će novac biti osiguran iz europskih predpristupnih fondova, to jest iz programa IPA 2008., za koji je taj projekt kandidiran.

Ministar Čobanković podsjetio je kako Tribunj već ima ribarsku luku, jednu od najbolje ustrojenih ribarskih luka u Hrvatskoj. Uz to tribunjski ribari okupljeni su u udruzi Adria koja je uz općinu također sudjelovala u osnivanju veletržnice.

Na novinarski upit o stanju robnih zaliha u "Đakovštini" d.d. te o mogućim isplatama odštete seljacima, čije su žitarice nestale, Čobanković je kazao kako ne želi ništa prejudicirati. Dodao je kako stvar treba ispitati do kraja te da vjeruje kako će o tome biti vrlo brzo postignut dogovor. Iz silosa "Đakovštine" nestalo je oko 20 tisuća tona žitarica. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 20:13:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh