« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
RAZGOVOR USPJEŠAN

Čobanković i seljaci postigli dogovor, država dug vraća u mjenicama

Nakon tri sata pregovaranja, većina predstavnika seljačkih udruga izjavila je da više nema razloga za prosvjede

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Petar Čobanković

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

seljaci

,

seljačke udruge

,

državni dug

,

geigerov brojač

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstavnici Koordinacije seljačkih udruga svih pet slavonskih županija jučer su u Grabarju nedaleko od Kutjeva postigli dogovor da im država dug od 205 milijuna kuna poticaja iz proljetne sjetve 2008./2009. isplati putem mjenica.

Dogovor je postignut nakon gotovo trosatnih pregovora, a ministar Čobanković izvijestio je da su jučer na 64.300 adresa upućene odluke vezane za prava plaćenih poticaja iz proljetne sjetve 2008./2009.

Razgovaralo se i o kapitalnim poticaja s čim u vezi je Čobanković izvijestio da je Vlada ovoga tjedna donijela odluku kojom se dopušta Ministarstvu poljoprivrede da preuzme obveze na teret proračuna 2011./2012.godine To je, istaknuo je Čobanković, stvorilo pretpostavke da ministarstvo može odluke o pravima na kapitalnu potporu slati na teren, a poljoprivrednicima omogućuje da oni s tim dijelom svojih prava riješe dugovanja prema bankama ili drugim institucijama.

>> Seljaci će razgovarati s Čobankovićem, ali i prosvjedovati

Većina predstavnika seljačkih udruga iz pet slavonskih županija nakon jučerašnjeg sastanka rekla je da više nema razloga za nove prosvjede, dok je nove prosvjede najavio predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac. Ministar Čobanković smatra da nema razloga za nove prosvjede. Rekao je kako se čine maksimalni napori da se pronađu rješenja.

"Svjesni smo cjelokupne situacije državi, a posebno sam svjestan i znam da je situacija u poljoprivredi izuzetno teška i složena i da je totalna besparica", kazao je. Predstavnici seljaka najavili su da će se već u subotu po županijama održati sastanci i potom odlučiti što dalje.

>> Seljaci ipak prihvatili isplatu poticaja u 2011.

Seljaci traže i zaštitnu cijenu za ovogodišnju pšenicu od 1,20 kune po kilogramu te jamstva kako će im država pomoći u namirenju ogromnih šteta od zadnjih elementarnih nepogoda, poplave i tuče. S tim u vezi Čobanković je rekao da ministarstvo ne može odrediti cijenu pšenice te da se situacija mijenja iz dana u dan. Što se pak tiče nepogoda i elementarne štete najavio je da će se nastojati napraviti realna procjena bez multipliciranja. (hina/metro-portal)

19.06.2010. 09:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh