« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ĐAKOVAČKI SPORAZUM

Seljaci ipak prihvatili isplatu poticaja u 2011.

Nismo do kraja zadovoljni, ali smo pristali na kompromis, izjavili su predstavnici seljaka nakon sastanka s ministrom

(Damir Glibušić/Cropix)
Više o

pregovori

,

Đakovo

,

Petar Čobanković

,

seljaci prosvjed

Na sastanku između predstavnika seljaka i ministra Petra Čobankovića u Đakovu je iza 1 ujutro postignut dogovor o deblokadi prometnica i prekidu prosvjeda u ponedjeljak.

Novim sporazumom dogovoreno je da se seljacima poticaji za 2009. godinu isplate 60 posto u novcu, a ostatak u protuvrijednosti reporomaterijala do iznosa od 600 kn po hektaru. Jutarnji list javlja kako je za kompromis presudan bio dogovor o isplati duga za poticaje iz 2008. godine u iznosu od 205 milijuna kuna.

Seljacima su iz Vlade poručili da je nemoguće isplatiti kompletan dug u ovoj godini nego tek u idućoj, što su predstavnici seljaka i prihv atili te je tako kompromisno rješenje rezultiralo potpisivanjem sporazuma.

Najzadovoljniji je naravno bio ministar Čobanković koji je rekao da su se obje strane maksimalno uvažavale i da je Vlada prihvatila ono što može ispuniti.

Predstavnici seljaka s druge strane ipak nisu potpuno zadovoljni, ali kažu da su iscrpili sve mogućnosti i prihvatili kompromis.

"Nismo do kraja zadovoljni, ali zbog stanja stvari smo pristali na kompromis. Iscrpili smo sve mogućnosti i na kraju potpisali sporazum. Seljaci će ostati na punktovima još ovu noć, a sutra u prijepodnevnim satima počet će se vraćati kućama", rekao je za Jutarnji predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić.

Što se pak tiče seljaka iz Virovitičko-podravske županije, čiji je predstavnik Zvonko Pipić ranije napustio pregovore bez potpisivanja sporazuma ministar, Čobanković je izjavio da se dogovor odnosi i na njih te da očekuje da će se i oni povući sa prometnica. Pola sata iza ponoći Zvonko Pipić je, rekavši okupljenim novinarima da ne može prihvatiti novu ponudu Vlade, napustio pregovore.

"Ne nude nam ništa novo. Za 2009. godinu sve što su i do sada nudili, a za 2008. vrijednosne papire koji bi bili u upotrebi tek u 2011. To nije u redu i ja ne želim biti taj koji će na sebe preuzeti odgovornost i sudbinu seljaka. Moja baza je rekla da ne odstupam od zahtjeva i ja se toga pridržavam. Dajemo potporu Vladi, ali sve ovo nije dobro. U Virovitici je i krv pala. Ja ne znam što će dalje biti", rekao je Pipić nakon napuštanja pregovora.

Pipić je odbio potpisati sporazum dok su drugi predstavnici na kraju izrazili nadu da će ovo biti početak boljih odnosa između seljaka i Ministarstva poljoprivrede.

08.03.2010. 01:08:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh