« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SUOČAVANJE S REALNOŠĆU

Clinton za novu strategiju prema Sjevernoj Koreji

Državna tajnica smatra da se Sjeverna Koreja ne želi 'vratiti na pravi put'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

nuklearno razoružanje

Prema Sjevernoj Koreji, u kojoj zakulisne borbe za vlast koče raspravu o nuklearnom razoružanju, potrebno je primijeniti novu strategiju, ocijenila je u četvrtak američka državna tajnica HIllary Clinton nakon dolaska u posjet Južnoj Koreji.

Pregovori između predstavnika šest zemalja (Sjeverne Koreje, Južne Koreje, Kine, SAD-a, Rusije i Japana) "dali su rezultate, no i dalje smo suočeni s realnošću, a to je Sjeverna Koreja koja, po našem mišljenju, ne samo da posjeduje određenu količinu nuklearnog oružja već pokazuje vrlo malo volje da se vrati na ispravan put", rekla je Clinton nakon dolaska u Seul.

"Za to je djelomično krivo unutarnje stanje, o čemu kanim razgovarati s predstavnicima Južne Koreje", rekla je Clinton.

"No smatram da je potrebno primijeniti učinkovitu strategiju koja će utjecati na sjevernokorejsko stajalište u trenutku kad je stanje u zemlji pomalo konfuzno", izjavila je državna tajnica. Pretpostavljam da bi se Sjeverna Koreja mogla odlučiti i za oštriji pristup pregovorima o nuklearnom razoružanju zbog zakulisne borbe za nasljednika Kim Jong-ila, dodala je.

To je prvi put da je Hillary Clinton spomenula pitanje nasljednika Kim Jong-ila, o čijem su se pogoršanju zdravstvenog stanja zadnjih tjedana pojavljivale protuslovne informacije. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 22:31:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh