« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OTAPANJE ARKTIKA

Clinton optužila Kanadu da izaziva nove podjele

Kanada na sastanak o Arktiku nije pozvala Švedsku, Finsku i Island, što je izazvalo nezadovoljstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

klimatske promjene

,

Arktik

,

Lawrence Cannon

Na sastanku priobalnih zemalja Arktika, koji je u ponedjeljak održan u Ottawi, američka državna tajnica Hillary Clinton kritizirala je Kanadu zbog nepozivanja nekoliko zemalja koje pripadaju regiji, izvijestio je The Washington Post u online izdanju.

Kanadska vlada pozvala je ministre vanjskih poslova iz četiri zemlje s obala Arktika - Rusiju, Norvešku, Dansku (Grenland) i SAD, na razgovor o razvoju regije, koja se mijenja s klimatskim promjenama.

U roku od nekoliko godina, arktička ledena kapa mogla bi se otopiti na najmanje nekoliko mjeseci godišnje, što otvara pristup ogromnim rezervama nafte i plina, kao i za nove brodske linije.

Prema sporazumu sklopljenom pod okriljem UN-a, arktičke zemlje mogu potraživati vlasništvo nad prirodnim resursima do 200 milja od svoje obale.

Clinton je rekla da su tri zemlje s područja Arktika - Švedska, Finska i Island, prigovorile jer nisu bile uključene u susret te da su je kontaktirali i predstavnici autohtonih skupina iz područja koje su ostalo izvan popisa gostiju.

"Značajna međunarodna politička rasprava o pitanjima Arktika trebala bi uključiti one koji imaju legitimne interese u regiji", rekla je Clinton, prema kopiji pripremljenih natuknica za sastanak, koji je bio zatvoren za tisak.

"Nadam se da će Arktik uvijek biti primjer naše sposobnosti da surađujemo, i da ne stvaramo nove podjele", naglasila je Clinton.

Kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon, rekao je kako sastanak manje skupine obalnih država Arktika nije bio usmjeren na istiskivanje većeg Arktičkog vijeća. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 06:56:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh