« Spektakli
objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan
LEGENDA

Clint Eastwood prekida filmsku karijeru

Clint Eastwood objavio je na društvenim mrežama da se u 92. godini oprašta od rada na filmu

Legenda odjahala iz filmova...
Legenda odjahala iz filmova... (Arhiva)
Više o

Clint Eastwood

,

kraj karijere

,

karijera

Clint Eastwood započeo je karijeru u vesternima. Uz glumu se bavio i režijom, a nagradu Američke filmske akademije, Oscara, dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, no početak karijere nije mu bio tako sjajan. Zbog ugovora s Universalom po kojem je imao niske prihode slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da skrpa kraj s krajem. Bio je tako vatrogasac, radio u trgovinama te kao spasilac.

U vesternima je počeo glumiti jer je producentima jako nalikovao na kauboja, a osim Johna Waynea to nije nikome dotad uspjelo. Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tijekom filmova nije opran niti jednom. Sam je glumac objasnio kako bi se raspao da su ga oprali.

Tijekom karijere Clint se često pokušavao baviti i u politikom, a podržao je Donalda Trumpa u njegovoj utrci za Bijelu kuću. Mnogi su ga kritizirali, no odbijao je prihvatiti činjenicu da je konzervativac. Izjavio je kako se njegova vjerovanja protive nekim Trumpovim potezima te je objasnio na kraju da nije toliko "za" njegovu politiku, no u nekim se trenucima s njim slaže.

Godine 1986. kandidirao se za gradonačelnika gradića Carmel-by-the-Sea u Kaliforniji te je pobijedio. Njegov najveći uspjeh bilo je micanje zabrane prodavanja sladoleda  u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Tijekom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Hollywoodu, a jednako je uspješan bio i kao redatelj. Za glazbu u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kyle, koji je jazz-glazbenik i skladatelj, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svijet filma. Sam Clint talentirani je glazbenik, a u mnogim je filmovima zaista sam odsvirao glazbu.

Clint je tijekom karijere nagrađen s pet Oscara, među kojima su se našli i zlatni kipići za najboljeg redatelja i za najbolji film. Najveći hit bio je 2004. godine kada je za film "Djevojka od milijun dolara" dobio sedam nominacija. Tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oscara za najbolju režiju. Za svoje uloge bio je jako izbirljiv, a odbio je velike filmove poput onih o Supermanu i Jamesu Bondu.

25.07.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh