« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PLAN ZA RJEŠAVANJE FINANCIJSKE KRIZE

Članice EU-a mogu zadržati financijski suverenitet

Austrijski kancelar Werner Faymann najavio je da novi plan EU za spašavanje eurozone neće oduzeti zemljama članicama suverenitet nad vlastitim proračunima kako se dosada strahovalo

Fotografija vijesti
Više o

recesija

,

Europska unija

,

eurozona

,

euro

,

gospodarska kriza

,

financijska kriza

,

proračun

,

suverenitet

Članice EU-a zadržat će kontrolu nad svojim proračunima, ali bi mogle biti kažnjene zbog nediscipline prema planu o kojem će čelnici EU-a raspravljati idućega tjedna na sastanku posvećenom dužničkoj krizi eurozone, izjavio je u subotu austrijski kancelar Werner Faymann, javlja Hina.

"U svim zemljama Europe trebamo zakonske mjere za zaustavljanje zaduživanje, kao one koje su uvedene Austriji. Također se razmišlja o izmjenama europskog ugovora", rekao je Faymann u intervjuu za list Oesterreich, na upit kakve će se odluke donijeti na europskom summitu.

"U svakom slučaju zemlje će zadržati financijski suverenitet, pa referendum neće biti potreban. Rasprava o tome trebaju li članice ostati bez proračunskog suvereniteta i tako stvoriti sjedinjene europske države, dugoročna i njome se na summit nećemo baviti", dodao je.

Faymann je jasno dao do znanja da bi bilo kakva izmjena Lisabonskog ugovora s ciljem stvaranja fiskalne unije zahtijevala raspisivanje referenduma u Austriji.

Sastanak na vrhu u petak brojni analitičari tumače kao "biti ili ne biti" eurozone, nakon što dosadašnje polovične mjere usuglašene među europskim čelnicima u protekle dvije godine nisu zaustavile krizu na financijskim tržištima.

Austrijski kancelar je upozorio da postoji "vrlo realna opasnost" raspada eurozone ako Unija ne prihvati nove mjere i ako ih se ne bude pridržavala.

03.12.2011. 16:20:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh