« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SKROMNO

Cjepivo protiv AIDS-a loše prošlo na testiranju

Radi se o napretku za istraživanje, ali ne i za zdravlje, zaključili su znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

AIDS

,

cjepivo protiv AIDS-a

,

ANRS

,

Global HIV Vaccine Enterprise

Potpuni rezultati istraživanja eksperimentalnog cjepiva protiv virusa AIDS-a testiranog na Tajlandu objavljenih u utorak potvrđuje skroman uspjeh još neusavršenog cjepiva.

U rujnu su tajlandski znanstvenici objavili da kombinacija dvaju cjepiva, pojedinačno neučinkovitih, za 31,2 posto smanjuju opasnost od zaraze virusom AIDS-a. Prvi put od početka epidemije jedno je cjepivo pokazalo pozitivne rezultate.

Na međunarodnoj konferenciji o "Cjepivu protiv AIDS-a 2009." koju je u Parizu organizirala Nacionalna agencija za istraživanja AIDS-a (ANRS) i Global HIV Vaccine Enterprise, znanstvenici su priznali da se radi o skromnim iako statistički značajnim rezultatima".

Mali uzorak, od 125 zaraženih osoba, 51 je bila cijepljena i 74 je dobilo placebo od 16.000 koji sudjeluju u istraživanju. Testirane osobe su većinom bile heteroseksualne s relativno niskom opasnosti zaraze. Znanstvenici su primijetili da vremenom raste učinkovitost cjepiva.

"Radi se o napretku za istraživanje, ali ne i za zdravlje", naglasio je brigadir Nelson Michael iz američkog vojnog programa istraživanja virusa AIDS-a, koji je uz tajlandsku vladu jedan od sponzora istraživanja. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 17:36:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh