« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Cjepivo njima neće pomoći

Prijatelji životinja diljem Hrvatske informiraju o patnji životinja u zoološkim vrtovima - snažna kampanja o doživotnim zatočenicima

Zaobiđi Zoološki
Zaobiđi Zoološki (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

nova kampanja

Udruga Prijatelji životinja tijekom dva mjeseca skupljala je sredstva za kampanju čije će se poruke od ovoga tjedna moći vidjeti na jumbo plakatima u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Poreču, Omišlju, Splitu, Šibeniku i drugim gradovima diljem Hrvatske. Vizuali s portretima majmuna i lava iza rešetaka, koji su nastali u suradnji s agencijom Spellcaster, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Povezuju mučan osjećaj oduzete slobode, koji smo svi osjetili prilikom lockdowna, sa sudbinom životinja u zoološkim vrtovima.

Kako naglašavaju iz Prijatelja životinja, „iako je naš lockdown imao početak i kraj, za životinje  nema nade, nema cjepiva, ni mogućnosti ukidanja mjera... za njih ostaje sve kako je i bilo. Kao što poručuju plakati: prvo im oduzmemo njihovo prirodno stanište, a zatim ih zatvaramo u male kaveze i ograđene prostore koje zovemo zoološki vrtovi - mjesta gdje će većinu svojega života provesti sami, iza ograda i rešetaka. Vjerujemo da svatko u srcu zna koliko je pogrešno držati osjećajna bića u zatočeništvu, i to iz čistoga hira i radi zabave."

Majmun i lav s vizuala jumbo plakata česte su životinje u zoološkim vrtovima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Istraživanja potvrđuju da majmuni u zoološkim vrtovima, njih oko 4000 u svijetu, pokazuju veću razinu stresa kada znaju da ih se promatra nego kada toga nisu svjesni, zbog čega izražavaju agresivno ponašanje koje posjetitelje još više zabavlja. Lavice u zoološkim vrtovima pak najčešće rađaju mrtvorođenu djecu ili se mladi često rađaju s deformitetima kostura koji im uzrokuju neurološke komplikacije, a učestalo pokazuju i abnormalnosti u ponašanju. Nijednoj životinji u zoološkome vrtu nisu dostatni samo hrana i voda da bi imala kvalitetan život, već i mentalna stimulacija i fizička aktivnost kakve im ne može osigurati nijedan umjetno stvoreni prostor, kojemu je krajnji cilj zarada.

Prijatelji životinja ističu da životinje postaju psihički bolesne zbog držanja u zatočeništvu: „Nerijetko vidimo njihovo uzaludno besciljno hodanje po nastambi, izluđivanje od dosade i ostale zoohoze koje ih tjeraju na koračanje naprijed-nazad, samoozljeđivanje, njihanje s jedne na drugu stranu, pretjerano dotjerivanje, povraćanje i druga ponašanja koja ukazuju koliko im je stradala psiha. Svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova i svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje u zatočeništvu postaju blijede sjenke samih sebe."

Ukazuju da su i sami zoološki vrtovi svjesni negativne percepcije javnosti pa šarenilom i uređivanjem prostora nastoje prikriti činjenicu da drže kolekcije izmučenih životinja koje namjerno razmnožavaju i izlažu doživotnoj patnji. „Sama ideja zatočenja životinja u zoo-vrtovima primitivna je, zastarjela, voajeristička, nakaradna i besmislena, a za sobom povlači još patnje - hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika. Zoo-vrtovi nisu utočišta ni rezervati, oni ne spašavaju životinje, a sasvim sigurno niti adekvatno ne educiraju o njihovim potrebama i načinu života", dodaju Prijatelji životinja.

Zaključuju da je odluka svakoga pojedinca o neposjećivanju zooloških vrtova jedino rješenje koje bi moglo privesti kraju agoniju milijuna životinja čiji je cijeli život ograničen na nekoliko četvornih metara. Pozivaju sve da donacijom ili podjelom vizuala na društvenim mrežama podrže kampanju „Zaobiđi zoološki" o kojoj se može više saznati na www.zaobidi.net.

21.09.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh