« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
DA!

Čitanjem književnosti postajemo sigurniji i pametniji

U ovo doba filmova, torrenta, YouTubea i ostalih "blagodati" i dalje su knjige prava hrana za um

Čitanje daje drugu perspektivu
Čitanje daje drugu perspektivu (Arhiva)
Više o

knjige

,

čitanje knjiga

,

rješavanje problema

,

način razmišljanja

Ako vas u životu muči rješavanje problema, neugodno vam je i tjeskobno donositi odluke, vratite se čitanju književnosti i sve će vaše muke biti riješene, kaže istraživanje provedeno na Sveučilištu Toronto.

Rezultati istraživanja pokazali su da se ljudi koji čitaju fikciju puno lakše nose s neizvjesnošću i kaosom svakodnevnog života i to zbog povećane kreativnosti i sofisticiranijih načina razmišljanja. 

U eksperiment su uključili stotinu studenata koji su trebali pročitati kratku priču ili esej, nakon čega su ispunjavali anketu koja je napravljena za mjerenje emocionalne potrebe za stabilnim funkcioniranjem i sigurnošću. 

Svoje su odgovore trebali dati opisno, a rezultati su pokazali da su oni koji su čitali kratku priču imali manju potrebu za redom i bilo im je ugodnije u neizvjesnijim situacijama. To se posebno odnosilo na one koji su i inače čitali beletristiku. 

Znanstvenici vjeruju da su ovakvi rezultati posljedica činjenice da se tijekom čitanja stimuliraju naini razmišljanja koji se ne moraju nužno poklapati s načinom razmišljanja čitatelja, pa se na taj način problemu može pristupiti s dvije točke gledišta, što u konačnici dovodi do kvalitetnijeg rješenja. 

18.06.2013. 14:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh