« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NAJBOLJA PODLOGA

Čitanje u mladosti je ključ uspješne karijere

Zaboravite glazbene lekcije, sportske klubove ili izlete u kazalište

Fotografija vijesti
Više o

tinejdžeri

,

Mladost

,

knjige

,

posao

,

čitanje

,

karijera

Jedina izvanškolska aktivnost koja doista povećava šanse mlade osobe za uspeješnom karijerom jest čitanje, pokazuje istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrili su da 16-godišnjaci koji čitaju knjige imaju puno veće mogućnosti za menadžerskim i profesionalnim pozicijama kad pređu 30-tu, nego oni koji uopće nisu čitali.

Niti jedna druga aktivnost, poput sporta ili druženja, odlaska u muzeje ili koncerata, praktične aktivnosti poput kuhanja ili šivanja, ne utječu na karijeru, osim ukoliko nije bilo i čitanja. Sue Palmer, stručnjak za razvoj djece, objašnjava: "Čitanje čini djecu senzibilnijom, i pomaže im pri socijalizaciji. Zapravo mijenja arhitekturu njihovog mozga. Ne samo da postaju akademski potkovani, nego su i bolji u odnosima s drugim ljudima, te zbog toga i sposobniji zadržati rukovodeće pozicije na poslovima."

Istraživači su proučavali 17,200 muškaraca i žena u dobi od 33 godine, te uspređivali njihove aktivnosti kad im je bilo 16 s njihovim karijerama u trenutnoj dobi. Studija je pokazala da šanse za rukovodećim pozicijama kod djevojaka koje su čitale knjige u mladosti iznose 39 posto. Kod muškaraca je ta mogućnost iznosila čak 58 posto.

 

08.04.2011. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh