« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
ELEMENT U TRAGOVIMA

Cink - važna karika za ljepotu i zdravlje

Simptomi manjka su gubitak kose, slabi nokti i problemi s kožom te nagle promjene raspoloženja i pad imuniteta

Zdravlje
Zdravlje (Free Digital Photos)
Više o

imunitet

,

kosa

,

nokti

,

cink

Gubitak kose, osjetljivi nokti, promjene na koži i nagle promjene raspoloženja moguće su posljedice poremećaja u razini cinka u tijelu. Cink je prijeko potreban ljudskom organizmu ali ga treba uzimati s oprezom - štetan naime nije samo manjak nego i višak cinka!

Cink ima važnu ulogu u obrambenom sustavu. Jača imunitet, a laboratorijska istraživanja pokazala su da suzbija širenje virusa. Osim toga, bez cinka izgledamo starije i slabije. Cink se stoga često spominje u kontekstu "čudotvornih elemenata" koji su zaduženi za lijepu kosu, nokte i kožu.

Kako uopće ne bi došlo do manjka cinka, najbolje je konzumirati namirnice u kojima se nalazi. To su prije svega crveno meso, riba, mliječni proizvodi, žitarice i lješnjaci. Preporučena dnevna doza kreće se oko 7 mg kod žena i 10 mg kod muškaraca na dan.

Osobe koje se uravnoteženo i raznoliko hrane najčešće nemaju problema s razinom cinka. Do manjka može dovesti jednolična ili vegetarijanska prehrana jer je upravo meso jedan od najvažnijih prirodnih izvora cinka.

Manjak cinka vidi se u nalazu krvi. Referentne vrijednosti su 0,6-1,2 mg/l kod odraslih i 0,75-1,0 kod djece. Nije preporučljivo samoinicijativno uzimati preparate za povećanje cinka u organizmu jer simptomi mogu biti varljivi i upućivati na druge bolesti, a postoji opasnost od predoziranja.

27.06.2011. 07:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh