« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SLOVENSKI UMJETNIK

Čin rezanja hrvatske zastave u muzeju dio je umjetničkog djela

Na današnjoj konferenciji za novinare performer Janša je rekao kako mu je "žao što je došlo do takve situacije" te da je riječ o nesporazumu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

performans

,

Dinamo Karlovac

,

Janez Janša

,

Jeremy Clarkson

Slovenski umjetnik - performer Janez Janša te voditelji Udruge "Drugo more" Davor Mišković i Petra Corva, protiv kojih je riječki umjetnik i hrvatski branitelj Krešo Mustač podnio kaznenu prijavu, izjavili su na konferenciji za novinare u Rijeci da je hrvatska zastava rezana u sklopu umjetničkog rada u ustanovi u kojoj se umjetnost "događa" - u muzeju, pri čemu su izrazili žaljenje što je umjetnički dojam izložbe i performansa stavljen u drugi plan.

Protiv slovenskoga performera koji se nazvao Janez Janša, a rođen je kao Emil Hrvatin, zbog performansa u kojem je u ponedjeljak u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, pozvao publiku na rezanje hrvatske zastave, što je publika i učinila, Krešo Mustač podigao je kaznenu prijavu zbog povrede ugleda Republike Hrvatske. Kaznenu prijavu podigao je i protiv tog muzeja.

Emil Hrvatin, koreograf, kazališni redatelj i performer, rodio se 1964. u Rijeci. Studirao je u Ljubljani, gdje i živi, a ime je promijenio u Janez Janša. "Rad nije bio motiviran onime na temelju čega je podnesena prijava", rekao je, dodajući da je to izložba u sklopu koje je izloženo pedesetak uputa za izražavanje različitih aspekata života - ljubavi, prijateljstva, mržnje, depresije, euforije... "Izložba je situacija u kojoj je posjetitelj i gledatelj i izvođač - tzv. 'spectactor'. Ona stimulira osjećaje, a kako će netko reagirati, njegova je stvar", izjavio je Janša, ističući da je ista izložba bila postavljena u Berlinu, Beču, Rio de Janeiru, Ljubljani i Mariboru.

Odvjetnik Ljubiša Drageljević, koji zastupa Janšu, prijavu je nazvao "raritetom" i "karikaturom" zato što ju je podnio također umjetnik - koji tuži kolegu zbog detalja iz njegova djela. Ustvrdio je kako su ljudi protiv kojih je prijava podignuta u neravnopravnom položaju te da je kazneno djelo "pogrešno inkriminirano".

"Muzej kao mjesto održavanja događaja ne može pravno odgovarati za čin, kao ni organizator, Udruga 'Drugo more', a ni sam umjetnik Janez Janša jer nije sudjelovao u njemu. Ovo je raritetan primjer gdje se čin iz umjetničkog djela kriminalizira - to je pravno nedopustivo", zaključio je Drageljević. (hina/metro-portal)

03.09.2010. 16:56:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh