« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
RENE PREVAL

Cilj je stvaranje decentraliziranog i pravednijeg Haitija

Predsjednik Haitijal istaknuo je na sastanku u Punta Cani u Dominikanskoj Republici da obnova njegove zemlje predstavlja ogroman izazov

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haiti

,

obnova

,

Rene Preval

Planovi obnove o kojima se raspravlja na skupu na kojem su se okupili predstavnici 50 zemalja i međunarodnih organizacija, za cilj imaju stvaranje "decentraliziranijeg Haitija, pravednijeg, kojemu je u središtu proizvodnja i integriraniji je u regiju", kazao je Rene Preval.

U tu svrhu bivši američki predsjednik Bill Clinton, supredsjedatelj s haićanskim premijerom Jean-Maxom Belleriveom privremenog Odbora za obnovu Haitija, zatražio je od zemalja donatora da "poštuju preuzete obaveze".

Dva mjeseca nakon konferencije ulagača u New Yorku, 31. ožujka, koja je predvidjela svotu od 10 milijardi dolara Haitiju na pet godina za njegovu obnovu, jedino je Brazil isplatio prvi doprinos od 55 milijuna dolara.

Haiti koji dijeli otok Hispaniolu s Dominikanskom Republikom, opustošen je 12. siječnja u potresu pri čemu je smrtno stradalo više od 250.000 osoba a 1,3 milijuna je ostalo bez krova nad glavom.

Troškovi ponovne izgradnje Haitija procjenjuju se na 11,5 milijardi dolara koje bi trebalo uložiti tijekom 10 godina. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 10:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh