« Kultura
objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana
OSVRT

Ciklus s motivima svemira Mladena Žunjića

Pred nama se otvaraju detalji noćnoga neba, neba koje se vidi u zvjezdarnicama pomoću sve usavršenijih uređaja s ponekom istaknutom bojom na tamnom volumenu svemira

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

Osobito nadahnut u kreiranje novih djela, niza zanimljivih ciklusa je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor respektabilnog opusa velikih formata ulja i akrila s pretežito apstraktnim motivima i dalje strastveno slika, istražujući na sebi svojstvene načine mogućnosti pojedinih tema ali i raznovrsnih slikarskih tehnika.

Novi ciklus tekućih ulja na platnu Mladena Žunjića, veličine 120 x 100 i 100 x 100 cm, razlaže izazovnu seriju motiva posvećenu svemiru, nemjerljivo dalekim prostorima, udaljenostima s bljeskajućim zvijezdama, tragovima galaksija, čudesne prostore prostranstava.

Pred nama se otvaraju detalji noćnoga neba, neba koje se vidi u zvjezdarnicama pomoću sve usavršenijih uređaja s ponekom istaknutom bojom na tamnom volumenu svemira.

Dok promatrač ovih slika razmišlja o čovjeku u svemiru, o teškoj tišini, golemoj praznini, slikar bilježi bojom i oblicima svoje viđenje i doživljavanje .

Ogromnost, teško mjerljive udaljenosti, sićušnost čovjeka i njegova života ali i njegova neumorna radoznalost za otkrivanjem i dosizanjem čine ove nebeske motive osobito atraktivnima .

Slikar je znalački kreirao sliku svemira stvarajući dojam zaglušujuće tišine tamnih volumena prošaranih bojom,naslikao je prostor koji diše, koji žive svoj tajanstveni život.

Piše: Miroslav Pelikan
21.09.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh