« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Ovi neobični oblaci posve su živi i životvorni,oni tvore svijet između stvarnog i nestvarnog, oni su most koji spaja ali istodobno i zid koji razdvaja

Bojan Dolenec
Bojan Dolenec (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Bojan Dolenec

Odgovarajući na raznolike izazove, slikar se okreće različitim rješenjima u realizaciji slike, koristeći praktično sve dostupne likovne tehnike i podloge.

Tako je i akademski slikar Bojan Dolenec okružen atraktivnim i izazovnim kontintentalnim motivima realizirao ciklus akvarela na papiru, 32 x 24 cm, ističući u prvi plan nefigurativni karakter prostora koji ga okružujuće, stavljajući u središte pozornosti nakupine tmastih, gustih oblaka koji lebde izmeđe neba i zemlje.

Ovi neobični oblaci posve su živi i životvorni,oni tvore svijet između stvarnog i nestvarnog, oni su most koji spaja ali istodobno i zid koji razdvaja.

Snažno je naznačena i prisutnost vode, kapi, kiša, jezerca koja se prostiru ispod zastirućih oblaka, dok se iznad u nedogled širi svjetlina.

Niz akvarela na manjem formatu papira Bojana Doleneca čvrst je korak u kontinuiranom autorskom naporu u dosizanju odavno željenih, priželjkivanih tema, na većim i velikim formatima i s drugim tehnikama, akrilima i uljem.

Naravno,u ovim se odmjerenim akvarelima Bojana Doleneca može pronaći i druga korelacija simbola i drugačije doživljavanje elementarnih motiva.

03.11.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh