« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
OSVRT

Ciklus kolaža Duška Šibla

Pored ulja po kojima je i poznat i cijenjen, u tišini atelijera ili kojeg drugog prostora radi i na ciklusu kolaža

Kolaži Duška Šibla
Kolaži Duška Šibla (Miroslav Pelikan)
Više o

Kolaži

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor s dvije adrese, zagrebačkom i londonskom,slikar Duško Šibl, pored ulja po kojima je i poznat i cijenjen, u tišini atelijera ili kojeg drugog prostora radi i na ciklusu kolaža.

O radu na kolažima Šibl kaže :

„Šta vam mogu reći osim istine? Kad sam u Londonu stanujem kod prijatelja, pa mi nije zgodno packati s bojama po stanu - pogotovo jer imam običaj razmahivati kistom pa boja leti na sve strane.

Zato sam odlučio pokusati slikati na "suho" šarenim papirima umjesto bojama. A ovaj Novi londonski ciklus je rezultat."

Na pitanje što osobitost novoga ciklusa Šibl ističe :

„Oni su na neki način povratak na tematiku mojih ranijih londonskog slika o uličnom životu, pankerima i novim romanticima".

Pred nama se nižu listovi papira s rasplesanim figurama, koje katkada sliče kostimografskim rješenjima plesnih predstava, ali i raznovrsnim modnim izričajima jednoga vremena, kada je odjednom gotovo sve bilo dopušteno.

Na kolažima promiču neopterećeni vremenom, stvarnošću, određenjima društva, muškarci i žene, izvijeni u privlačnom ritmu, likovi proteklog vremena, likovi sjećanja.

Dojma sam kako ove nesvakidašnje figure skladno povezuju u jednu cjelinu dva svijeta, sjećanje na proteklo i život u kojem smo trenutno, umjetnički izraz prikaza pojedinih životnih situacija i realno življenje u sadašnjem vremenu i prostoru.

Rekao bih da Šibl govori o svijetu, koji je istodobno i imaginaran i stvaran, dok se on,slikar kreće po tankoj crti koja ih konačno povezuje ( ili ipak razdvaja).

Kolaže Duška Šibla krasi izniman kolor, snažan ali i odmjeren, izrazit i suptilan.

Šibl se prisjeća svojih davnih londonskih dana,vremena posebne atmosfere, bunta protiv ustaljenih normi, nesputane slobode govora i ponašanja, bilježeći doživljeno i zapamćeno u tehnici u danas rijetkoj tehnici kolaža.

Piše: Miroslav Pelikan
16.10.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh