« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Ciklus grafika Lukše Peke

Peko je kreirao vrlo intrigantnu seriju grafika na poznate motive, no njegove Gracije su posve drugačije, one su groteskne, antipatične

Lukša Peko
Lukša Peko (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Lukša Peko

Ugledni hrvatski likovni umjetnik iz Dubrovnika, akademski slikar Lukša Peko nedavno je predstavio novi ciklus grafika, trinaest iz serije tri Gracije i četrnaesta s motivom Četiri jahača Apokalipse.

O grafikama umjetnik kaže:"Grafike su tematski „Tri Gracije",sve u tehnici suhe igle. Veličina svake grafike je 23 cm x 20 cm, dok su tri grafike spojene u triptih, veličine 60 cm x 23 cm.

Uz njih sam napravio i grafiku „Četiri jahača Apokalipse", 50 cm x 35 cm.

Sve grafike sam otisnuo u svom dubrovačkom atelijeru."

Valja istaknuti kako je grafika danas pravi raritet ne samo na tržištu umjetnina već i na izložbama. Očito je razmišljanje utjecajnih pojedinaca kako u umjetničkoj produkciji danas vrijedi samo ulje, eventualno akril ,na platnu.

Tri Gracije ili Harite (grčki), kćeri Zeusa i Eurinome, božice dražesti i ljepote, Aglaja, Eufrozina i Talija, čest su i privlačan motiv u povijesti umjetnosti.

Peko je kreirao vrlo intrigantnu seriju grafika na poznate motive, no njegove Gracije su posve drugačije, one su groteskne, antipatične.

Jesu li ove odbojne Gracije odraz suvremenog svijeta i njegovih globalnih karakteristika, u kojem vlada sve više asimetrija,razlike, udaljenosti?

Kao posljednja u nizu grafika Peko je realizirao u nešto većem formatu Četiri jahača Apokalipse, biblijski motiv nositelja zala, koji se pojavljuju na zemlji na dan Apokalipse, nagovještavajući kraj svijeta.

Akademski slikar Lukša Peko ostvario je impresivan grafički ciklus u tehnici suhe igle, posvećen poznatim motivima, na čije poruke često zaboravljamo.

Piše: Miroslav Pelikan
03.12.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh