« Film
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KINO TUŠKANAC

Ciklus filmova posvećen Chopinu od 14. do 17. travnja

Većina filmova koji će biti prikazani u kinu Tuškanac govori o skladateljevoj uskoj povezanosti s rodnom Poljskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

kino Tuškanac

,

zagreb-info

,

Chopin filmovi

,

Irene Paulus

Igranim filmom "Želja za ljubavlju" večeras u zagrebačkom kinu "Tuškanac" počinje ciklus filmova posvećenih poljskom skladatelju i pijanistu Fredericu Chopinu, u povodu 200. obljetnice njegova rođenja koja se obilježava ove godine.

Osim filma "Želja za ljubavlju" (2002.) poljskog redatelja Jerzyja Antczaka, o složenoj Chopinovoj vezi s francuskom spisateljicom George Sand, u ciklusu će se do 17. travnja prikazati još nekoliko biografskih filmova o njemu.

Na programu su i dva kratka filma Stanislawa Grabowskog, "Odnio me vjetar" i "Chopin u Parizu" iz 1969. te "Chopin u domovini" Jaroslawa Brzozowskog iz 1961. i "Mladost Chopina" Aleksandera Forda iz 1952.

Pod imenom Fryderyk Franciszek Chopin slavni skladatelj rodio se 1810. u malom mjestu kod Varšave, a 1830. odlazi na turneju u Beč i nikada se više ne vraća u domovinu zbog ustanka protiv ruskih vlasti. Veći dio života proveo je u Parizu, gdje je 1849. umro od tuberkuloze.

Prema riječima muzikologinje Irene Paulus, većina filmova u ciklusu govori o skladateljevoj uskoj povezanosti s rodnom Poljskom, o prenošenju te ljubavi u glazbu, s obzirom da je on uglazbio veliki broj poljskih narodnih napjeva te skladao poloneze, plesove poljskog plemstva i mazurke.

Neponovljivi Chopinov opus i sadržajan život nekoliko su puta preneseni na filmsko platno, a autorima je naročito inspirativan bio njegov ljubavni život, koji je kulminirao vezom s George Sand, ustvrdila je Paulus u najavi ciklusa. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 13:31:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh