« Film
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NAJAVA

Ciklus filmova Andrzeja Wajde u kinu "Tuškanac"

Kao dodatak ciklusu premijerno će se prikazati film "Katyna" iz 2007. godine.

Andrzej Wajda
Andrzej Wajda (Getty Images)
Više o

Tuškanac

,

Andrzej Wajda

,

Katyna

,

Pokoljenje

,

Kanal

,

Pepeo i dijamant

,

Ljubav u dvadesetoj

,

Samson

,

Sibirska ledi Magbet

,

Čovjek od mramora

,

Čovjek od željeza

Ciklus filmova poljskog redatelja Andrzeja Wajde, u sklopu kojega će se 4. ožujka premijerno prikazati njegov film "Katyna", održat će se tijekom veljače i ožujka u kinu "Tuškanac", izvijestili su danas Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Poljske.

Nominiran 2008. za "Oscara" u kategoriji najboljeg stranog filma, "Katyn" opisuje zločin sovjetske tajne policije NKVD s početka Drugoga svjetskoga rata nad više od 20 tisuća poljskih časnika o kojemu se do promjena krajem osamdesetih nije smjelo govoriti. Katyn je mjesto u Rusiji gdje su oni pogubljeni i pokopani u masovnim grobnicama, a među njima je bio i Wajdin otac.

Premijera "Katyna", kao dodatak ciklusu sa znatnim dijelom najboljih Wajdinih ostvarenja, dokaz je da je veliki poljski redatelj još naš suvremenik, a ne samo važan dio filmske baštine, ustvrdio je u najavi ciklusa filmski kritičar Tomislav Kurelec.

Uz taj Wajdin film iz 2007. godine, počevši od 28. veljače ciklus donosi njegovu trilogiju, filmove "Pokoljenje" (1955.), "Kanal" (1957.) i "Pepeo i dijamant" (1958.) koji uobličuju sazrijevanje mladih ljudi u borbi protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, te o sukobu dviju ideološki sukobljenih grupacija antifašističkih boraca nakon rata.

Slijedi omnibus "Ljubav u dvadesetoj" (1962.) za koji je Wajda bio angažiran s još nekoliko tada istaknutih mlađih autora iz raznih krajeva svijeta. Iz tog razdoblja prikazat će mu se još filmovi "Samson" (1961.) o neobičnom pogledu na rat i "Sibirska ledi Magbet" (1961.), što je jedini Wajdin film snimljen u tadašnjoj Jugoslaviji.

Uvršteni su i filmovi koji kritički govore o problemima tadašnjeg socijalističkog poljskog društva - "Čovjek od mramora" (1977.) i "Čovjek od željeza" (1981.). (hina/metro-portal)

25.02.2009. 22:59:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh