« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
OSVRT

Ciklus Dalmatinskih sela Ivana Peraka

Ciklus Dalmatinska sela odiše melankolijom, povratak je to u neka prošla vremena djetinjstva na selu, kućice su skutrene u krilu brijega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ivan Perak

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika Ivan Perak autor je jedinstvenog ciklusa posvećenog motivu dalmatinskih sela u kombiniranoj tehnici, na mediapanu većeg i velikog formata.

O ciklusu slikar kaže: "Ciklus Dalmatinska sela odiše melankolijom, povratak je to u neka prošla vremena djetinjstva na selu, kućice su skutrene u krilu brijega. Sve je manje više apstrahirano, svedeno na točku tj mrlju."

Perak nadahnuto slika uspomene i sjećanja najprije pri nadolazećem susretu sa selom, doživljenom izdaleka, to je onaj prvi pogled kada srce zaigra i kada se misli, bar da mi je stalno biti ovdje.

Mnoštvo kućica, čvrsto zbijenih, jedna do druge, ostavlja na gledatelja pomalo tajanstveni dojam, vidi se, u selu postoji život ali ne mnogo više od toga iako svi znamo kako je življenje na tim mjestima obilježeno iznimnim naporom, svakodnevnim trudom, brigom, odricanjem i neprekidnom borbom s prirodom.

Na slikama Ivana Peraka ta mala mjesta naslonjena na brijeg doimaju se gotovo čarobno, skladno povezana s prostorom pričaju priču o tegobama i radostima života u ovome podneblju.

Piše: Miroslav Pelikan
03.04.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh