« Kultura
objavljeno prije 6 sati i 22 minute
OSVRT

Ciklus balerina Damira Medvešeka

Medvešekovi modeli i nadalje su izrazito ženstveni, profinjeni, skloni zavođenju i osvajanju, pokazujući se u najsuptilnijem svjetlu dojmova kreirajući svoju buduću neizbježivu sudbinu

Damir Medvešek
Damir Medvešek (Arhiva)
Više o

osvrt

,

Damir Medvešek

,

crtež

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Damir Medvešek, autor je respektabilnog opusa ulja, akrila, crteža, daleko poznatiji i cijenjeniji u inozemstvu, i danas kreira scenografije u zagrebačkom HNK-u, nastojeći uvijek postizati originalnost i visoku razinu ekspresije, unijeti osebujnost u svaki potez, u svaku sliku,

Okružen glumačkom, glazbenom i baletnom umjetnošću, umjetnik mora prirodno reagirati i zabilježiti nastankom likovnog djela svoje iskrene dojmove.

Tako i nastaje i niz ciklus crteža u olovci s motivima baleta, baletnih predstava, portretiranjem solistica u pojedinim scenama.

Medvešekovi modeli i nadalje su izrazito ženstveni, profinjeni, skloni zavođenju i osvajanju, pokazujući se u najsuptilnijem svjetlu dojmova kreirajući svoju buduću neizbježivu sudbinu.

Te vitke djevojke koje izvode vješto uvježbanim pokretima složenu koreografiju vladaju prostorom u kojem se kreću, u kojem doslovno lete, u volumenu pozornice ali i gledališta jer one su vladarice svijeta, gospodarice svemira.

Serioznost Medvešekovog ciklusa crteža s baletnim motivima posebno se ističe svojom superiernošću u aktualnoj likovnoj produkciji.

Doistam, što sve može učiniti olovka i list papir i nadahnuti umjetnik.

Iskreno?

U kratkom vremenu, pravo malo čudo, fantastičnu seriju crteža s uvijek privlačnom i nepotrošivom temom, s motivima žene.

Piše: Miroslav Pelikan
28.10.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh