« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana
OSVRT

Ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića

U dodiru ovala i pravaca, u više razina raskrilio se neobično zbijeni svijet oblika koji egzistiraju poput živih bića, stiješnjeni, u borbi za komadić slobodnog volumena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

I najnoviji ciklus akrila na platnu, 120 x 100 cm, izveo je uspješno suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, vješto se koristeći izratito jakim, žestokim kolorizmom u tvorbi misterioznog svijeta raznolikih formi, koje plutaju, međusobno se sudaraju, razlikuju se veličinom, sve je u neprestanom gibanju.

Zanimljiv je osobito međusobni odnos raznovrsnih formi i njihovo neprekidno treperenje.

Naime, taj gusti, uzdrhtali svijet sliči hijeroglifima, slikovnom staroegipatskom pismu i one nose određenu poruku, kriju u sebi izvjesno značenje.

U dodiru ovala i pravaca, u više razina raskrilio se neobično zbijeni svijet oblika koji egzistiraju poput živih bića, stiješnjeni, u borbi za komadić slobodnog volumena.

U gustom svijetu u kome najviše nedostaje prostora postoji red, određen je ritam življenja i mijenjanja pozicija, sada si ovdje, onda si tamo i tako u vrtložni krug, neprestano.

Naizgled, poneki znak, poneki oblik, čini nam se prepoznatljivim i posve jasan, pa i njegovo buduće kretanje. No što je s ostalima?

Iako vitalan i kolor je zarobljen unutar oblika, možew se gibati samo unutar svoje plohe.

Zanimljiv svijet neprestanog, limitiranog gibanja.

U istom trenutku slobodan i neslobodan.

To je svijet promjena, svijet kontinuiranih promjena. Određen, ograničen, unatoč vitalitetu boje i otpornosti oblika.

Piše: Miroslav Pelikan
13.08.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh