« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
ŠTO ĆETE?

Cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu

Od srijede, 2. studenoga, počinje cijepljenje protiv gripe kod izabranog obiteljskog doktora ili u zavodu za javno zdravstvo

Cijepljenje protiv gripe od srijede
Cijepljenje protiv gripe od srijede (Arhiva)
Više o

gripa

,

cijepljenje

,

H1N1

,

H3N2

Cijepljenje protiv gripe ove godine počinje u srijedu, 2. studenoga, a i ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti, te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike.

S obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je za ovu sezonu 17.000 doza cjepiva više nego prošle sezone, a količina je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje prošle godine, kada se cijepilo 251.200 osoba.

U HZJZ-u ocjenjuju i da je lani zaustavljen antivakcinacijski trend, jer je upotrebljeno 96 posto distribuiranih doza i protiv gripe cijepljeno osam posto više stanovnika nego prethodne sezone (2014./2015.). Unatoč tome, prošle je sezone prijavljeno 21.100 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od koje je devet osoba umrlo.

Najveći odaziv na cijepljenje bio je u Splitu, Zadru i Zagrebačkoj županiji gdje je upotrebljeno 99 posto doza, a najmanji u Varaždinu gdje je potrošeno njih 90 posto. HZJZ poziva na cijepljenje posebno starije od 65 godina, kojih je lani, po procjenama, cijepljeno svega 21 posto.

To je značajno manje nego prije desetak godina, kad ih se cijepilo oko 40 posto, a daleko ispod cilja EU i SZO-a koji teže postizanju 75 posto obuhvata kod osoba starijih od 65 godina, ističu u HZJZ-u. Dolazak gripe očekuje se, kao i svake godine, krajem prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, te potom respiratorni problemi. 

27.10.2016. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh