« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Cijene neće divljati, ali neće ni padati

Ministar Pankretić najavio je da najesen neće doći do novih poskupljenja, premda su neka već najavljena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

Agrokor

,

Europska komisija

,

poskupljenja

,

hrvatska vlada

,

Božidar Pankretić

Dok sa svih strana stižu najave o novim poskupljenjima, plina, mlijeka, cigareta... ministar poljoprivrede Božidar Pankretić najavljuje kako najesen ne bi smjelo doći do dizanja cijena osnovnih živežnih namirnica. Ako ipak dođe do toga, napominje ministar, bit će jasno da se radi o špekulantima koji pod krinkom povećanih ulaznih troškova neopravdano dižu cijene.

Čovjek bi možda i povjerovao u tu informaciju, da se u istom tekstu, u kojem ministar najavljuje kako ćemo najesen lagodnije živjeti, na samom kraju ne navodi kako analize Ministarstva poljoprivrede pokazuju da se cijena mesa u Hrvatskoj skoro godinu dana nije mijenjala. Svi osim, naravno možda vegetarijanaca, znaju da to nije istina. I Vlada je nadavno objavila kako je meso u zadnjih godinu dana poskupjelo između 15 do 20 posto. Istovremeno cijene nekih najvažnijih prehrambenih proizvoda porasle su od 15 do čak 71 posto koliko su poskupile jabuke, kruh i peciva poskupjeli su za  25 do 30 posto, a mlijeko 15 posto. Uz to cijena benzina otišla je daleko više od one psihološke granice od osam kuna, a od 1. srpnja i struja je poskupjela za 20 posto. Plus toga Ina već sada najavljuje poskupljenje plina, a u tijeku su pregovori o cijeni mlijeka, pa je moguće da će skočiti i njegova cijena. Jedino pojeftinjenje kojem se od rujna možemo nadati je pojeftinjenje kruha, premda ni to nije sigurno.

Mlijekari upravo pregovaraju o cijeni mlijeka i za očekivati je da one sigurno neće ići na niže. Pekari još uvijek kalkuliraju imaju li prostora za pojeftinjenje kruha. 

Iako je Agrokor od 1. kolovoza snizio cijenu brašna za oko pet posto, mlinari i pekari još preračunavaju hoće li zbog toga sniziti cijene svojih proizvoda. Iz svih ovih postotaka, ali i kada se pogleda kretanje cijena hrane u svijetu, i najoptimističnijima je jasno da postoji vrlo mala vjerojatnost da uskoro neće biti novih poskupljenja. Dapače, bit ćemo sretni ako se cijene uopće ne budu mijenjale.

Hrvatska Vlada dosada nije bila dovoljno efikasna u suzbijanju cijenovnih udara. Niti izdašni poticaji koji je države davala seljacima i proizvođačima hrane, a ove godine iplaćeno je oko 3,5 milijardi kuna poticaja, nisu uspjeli zaustaviti val poskupljenja. Sada kada je voda došla do grla Vlada je odlučila u velike trgovačke centre poslati porezne i financijske inspektore koji imaju zadatak ustanoviti tko je to, i zbog čega, podigao cijene. Ministar financija Ivan Šuker tvrdi kako su mnogi koji su povećali cijene to učinili neopravdano iskoristivši priču o povećanju cijena troškova. Ukrcali su se, kaže Šuker, na vlak s onima kojima zbog porasta cijene energenata zaista rastu troškovi.

Najnovije analize Europske komisije pokazuju da cijene najesen ipak neće divljati što je bila praksa od početka godine. U Europi je cijena žita od početka 2008. porasla za 92 posto, a mliječnih proizvoda za 30 posto. 

Sindikati tvrde kao te vatrogasne mejere neće donijeti ništa novo i prognoziraju da bi se od rujna, nakon što poskupi i plin i opet se povećaju cijene goriva, neminovno to trebalo odraziti na na cijene drugih proizvoda i usluga. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata, smatra da je nova poskupljenja jedino moguće ublažiti ukidanjem PDV-a na hranu, struju i plin.

Piše: Piše: Antonela Nižetić-Capković
07.08.2008. 20:20:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh