« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
JEFTINIJI BENZIN

Cijene benzina padaju za 9 do 11 lipa

Naftne kompanije od ponoći mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 9,61 kunu po litri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Free Digital Photos)

Maloprodajne cijene maloprodajne cijene motornih benzina od 28. lipnja do 11. srpnja trebaju biti niže za devet do 11 lipa, a dizelskih goriva za šest do devet lipa po litri manje nego do sada, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, prenosi Hina.

Po podacima Ministarstva, naftne kompanije od sutra mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 9,61 kunu po litri, što je devet lipa manje od dosadašnjih 9,70 kuna.

Ministarstvo je najvišu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 9,90 kuna po litri, što je deset lipa manje od dosadašnjih 10,00 kuna, a najviša cijena eurosupera BS 100 bit će niža za 11 lipa i iznosit će 10,09 kuna (do sada 10,20 kuna).

Najviša cijena eurodizela BS u iduća dva tjedna može iznositi 9,07 kuna, što je devet lipa manje od dosadašnjih 9,16 kuna.

Ministarstvo je najvišu cijenu običnog dizela odredilo na 8,69 kuna po litri ili šest lipa manje od dosadašnjih 8,75 kuna.

Najviša maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći može biti 5,49 kuna po litri, što je za također šest lipa manje od 5,55 kuna kolika je bila dosad.

Plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,47 kuna (do sada 6,54 kune), a obično loživo ulje 6,27 kuna (do sada 6,33 kune).

Prema Pravilniku, čija je primjena počela 4. travnja, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Iz Ine napominju da se sukladno Pravilniku kojeg je propisalo Ministarstva gospodarstva, za utvrđivanje najviše razine cijena naftnih derivata koriste srednje dnevne kotacije naftnih derivata u USD/t objavljenih u Platt's European Marketscan u razdoblju od prvoga dana iza dana prethodnog obračuna do dana novog obračuna te srednji dnevni tečaj HNB-a za dolar za dan za koji je objavljena srednja dnevna kotacija naftnih derivata.

Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu, iznosi 3 posto.

Vezano za konkretno proteklo razdoblje, iz Ine u današnjem priopćenju ističu da su kotacije derivata na mediteranskom tržištu u laganom padu do 3 posto, dok je tečaj dolara u odnosu na kunu u laganom porastu u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. Sukladno tome stvoreni su preduvjeti za korekciju maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Inine cijene bit će od trenutka njihova važenja dostupne na Ininoj korporativnoj stranici, kao maloprodajne cijene na autocestama i snižene cijene koje Ina primjenjuje na određenim postajama.

27.06.2011. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh