« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
AMERIKANCI SE BOJE

Cijena pšenice mogla bi snažno rasti zbog suše u Rusiji

Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača pšenice, a visoke temperature i suše prijete drastičnim smanjivanjem ruskog izvoza

pšenica cijena rusija
pšenica cijena rusija (Shutterstock)
Više o

pšenica

,

cijena pšenice

,

srednja škola

Cijene pšenice mogle bi porasti na robnoj burzi u Chicagu za više od 20 posto, na čak 8,50 dolara za bušel, zbog suše u Rusiji koja prijeti smanjivanjem izvoza te zemlje, kao i zbog špekulatora koji u očekivanju daljnjeg rasta cijene pšenice ulažu u tu stratešku robu.

Cijena terminskog ugovora za isporuku pšenice u rujnu na burzi u Chicagu porasla je danas za 0,6 posto, na 6,975 dolara za bušel (1 bušel pšenice = 27,2 kilograma). Jučer je nakratko dosegnula najvišu razinu od kraja rujna 2008. od 7,1125 dolara po bušelu.

Na europskom je robnom tržištu u Londonu danas uslijedila korekcija terminske cijene pšenice, nakon skoka u ponedjeljak na najvišu razinu u dvije godine od 211 eura (277,51 dolar) po metričkoj toni. U utorak se tako spustila na 201,25 eura za metričku tonu.

Cijene pšenice na terminskim tržištima naglo su skočile prošli mjesec uslijed suša koje su uništile usjeve pšenice u Rusiji, jednom od najvećih svjetskih proizvođača. Cijene terminskih ugovora u srpnju su porasle 37 posto, što je njihov najsnažniji mjesečni rast od 1973.

Ruske je usjeve pogodio najtopliji srpanj u 130 godina, povrh ranijih gubitaka uroda uzrokovanih velikim vrućinama na poljima Kazahstana i nekih dijelova Europske unije te poplavama u Kanadi.

"Špekulatori prodiru na tržište pšenice i love sve što se kreće", izjavio je glavni direktor tvrtke za trgovanje robama CWA Peter McGuire u intervjuu za televizijsku postaju Bloomberg u Sydneyu.

Američko ministarstvo poljoprivrede upozorilo je da bi proizvodnja pšenice u Rusiji u ovoj godini mogla pasti za čak 19 posto, na 50 milijuna metričkih tona. Izvoz te zemlje mogao bi potonuti za čak 23 posto, na 14 milijuna tona.

Još prošli mjesec analitičari su očekivali pad cijena zbog rasta isporuka. Rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 14 analitičara, a koje je 19. srpnja objavila agencija Bloomberg, ukazivali su na očekivanje pada cijena na 4,94 dolara za bušel do 31. prosinca.

Pšenica je četvrta po veličini američka kultura, procijenjene vrijednosti 10,6 milijardi dolara u 2009., iza kukuruza, sojinog zrna i sijena, pokazuju podaci američke vlade.

Analitičari upozoravaju da bi cijene pšenice mogle porasti na čak 8,20 dolara za bušel nastave li Rusiju pogađati visoke temperature i suše, a požari izmaknu kontroli, što bi moglo tu zemlju natjerati da postane i uvoznik pšenice. Uvoznici bi se pak, među kojima i najveći svjetski uvoznik Egipat, mogli okrenuti SAD-u, presuši li opskrba iz Rusije.

Glasnogovornik saveza ruskih proizvođača pšenice Anton Šaparin 27. srpnja je izjavio da bi ruska sjetva pšenice mogla dosegnuti 45 milijuna tona, u usporedbi sa 62 milijuna tona koliko je iznosila prošle godine. Ukupni izvoz žitarica mogao bi pasti na 14 milijuna tona u godini trgovanja od 1. srpnja s 21,5 milijuna tona, dodao je.

U pismu ulagačima Philip Futures ističe da neki ulagači kupuju pšenicu zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla ograničiti ili zabraniti izvoz. "Tržište pšenice je eksplodiralo", ističe ta tvrtka sa sjedištem u Singapuru.

Međunarodno vijeće za žitarice revidiralo je raniju prognozu rasta zaliha te 29. srpnja upozorilo da bi svjetske zalihe pšenice do lipnja 2011. mogle pasti 2,5 posto, na 192 milijuna tona, jer nepopustljive velike vrućine nastavljaju ugrožavati usjeve u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini i EU.

Prema posljednjoj vremenskoj prognozi, očekuje se da će se u regijama uzgoja žitarica i uljarica u istočnim dijelovima europske Rusije i zapadnim dijelovima azijske Rusije još barem desetak dana zadržati jako visoke temperature i vrlo suho vrijeme. (hina/metro-portal)

03.08.2010. 14:09:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh