« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
AKO STE SE IKADA ZAPITALI

Cijeli Internet teži oko 50 grama

VIDEO: Skupina entuzijasta je pomoću Einsteinove formule za ekvivalenciju mase i energije E=MC2 izračunala da internet teži oko 50 grama

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

E=MC2

,

Albert Einstein

,

server

,

težina interneta

Znanstvenici su se potrudili i izračunali su da Internet teži oko 50 grama, kako bi dobili tu brojku poslužili su se slavnom Einsteinovom formulom E=MC2 za ekvivalenciju mase i energije.

Skupina genijalaca se dosjetila kako bi baš bilo super izračunati masu cjelokupnog interneta tako da uvrste u formulu svu energiju kojoj je potrebno za pokretanje svih svjetskih servera koje održavaju Internet na životu, kućna računala nisu uzeli u obzir.

E = mc2 pri čemu je E = energija ekvivalentna masi (u džulima), m = masa (u kilogramima), i c = brzina svjetlosti u vakuumu (u metrima po sekundi)

Brojku od 50 grama dobili su tako što su izračunali masu svih elektrona u struju koja napaja sve svjetske servere kojih je otprilike od 70 do 100 milijuna i troše oko 40 bilijuna Watta. Ako se uračunaju sva računala koja imaju pristup internetu težina raste na oko 150 grama.

Težina samih podataka na internetu je vrlo mala, oko 0.57 mikrograma, no ta brojka ovisi koliko je procjena količine podataka koja se nalazi na samome internetu. Google nagađa da trenutno cjelokupni Internet ima oko 5 milijuna terabajta.

Znanstvenici su na ideju da izvažu Internet došli nakon što je jedan matematičar izračunao kako se tableti debljaju, odnosno dobivaju na težini, nakon što se na njih skine neki podaci, poput digitalne knjige. No, težina koju dobiju je toliko zanemariva u usporedbi s težinom koju uređaji dobiju nakon punjenja prazne baterije, koja je 100 milijuna puta veća.

 

 

03.11.2011. 14:39:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh