« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
STRAVA

CIA-ine torture postaju dostupne javnosti

Simulacija utapanja, tajni zatvori, privođenje bez uhidbenog naloga – dug je popis brutalnih metoda saslušavanja koje je primjenjivala CIA

Kakve je sve torture primjenjivala CIA
Kakve je sve torture primjenjivala CIA (Wikipedia)
Više o

CIA

,

mučenje

,

torture

Veliki dokument je popis brutalnih metoda koje je američka obavještajna agencija CIA primjenjivala prilikom saslušavanja, a sve u okviru "borbe protiv terorizma". Nakon terorističkih napada izvršenih 11. rujna 2001. godine u New Yorku i Washingtonu je vladi tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha očito bilo sve dozvoljeno kako bi agenti tajne službe došli do planova koje imaju teroristi. Bushova filozofija je bila: „Tako će biti spašeni nedužni ljudi."

Feinstein je izjavila da CIA godinama nije informirala Odbor američkog Senata za obavještajne službe. „Metode saslušavanja i tajni zatvori su bili sasvim drugačiji i dosta brutalniji od onog kako nam ih je CIA opisivala", izjavila je Feinstein i dodala: „´Waterboarding´ je zlostavljanje.

Za CIA-u se očito radilo o ´oštrim metodama saslušanja´ jer je bivši direktor CIA-e George Tenet više puta rekao: 'Mi ne zlostavljamo ljude´."Dianne Feinstein, senatorica iz redova demokrata koja predsjeda Odboru američkog Senata za obavještajne službe, nazvala je metode koje je primjenjivala CIA šokantnim.

Riječ je o metodama kao što su tzv. „waterboarding" (mučenje polijevanjem vodom pri čemu žrtva ima osjećaj da se utapa) ili držanje uhićenih u tajnim zatvorima u Afganistanu, Egiptu i Poljskoj. Osumnjičeni za terorizam držani su u tim zatvorima a da prethodno nije izdan nalog za njihovo uhićenje.

Tko odlučuje što je „strogo povjerljivo"?

Iako je Odbor s 11 glasova za i tri protiv glasovao za skidanje oznake 'povjerljivo', ostaje nejasno koliko će informacija javnosti zaista biti dostupno jer zadnju riječ ima predsjednik Barack Obama. Stručnjak za sigurnosna pitanja iz američke organizacije za zaštitu građanskih prava ACLU, Hina Shamsi, pita se tko će crnim flomasterom prekrižiti dijelove izvještaja: CIA ili Bijela kuća.

Cheney bi uradio isto

Glasnogovornik američkog predsjednika Jay Carney kaže da Obama stoji iza objavljivanja izvještaja koji se odnosi na razdoblje u kojem je predsjedničku dužnost obavljao njegov prethodnik Bush. Hoće li CIA smjeti odlučivati koji dijelovi teksta će ostati kao „strogo povjerljivi" saznat će se možda za nekoliko tjedana ili mjeseci, nakon što izvještaj bude objavljen.

„Amerika se mora suočiti sa svojom novijom prošlošću", kaže senatorica Feinstein. CIA je napravila veliku grešku. Za bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, koji je CIA-ine metode zlostavljanja nazvao „naprednim tehnikama ispitivanja", takve metode su bile nezamjenjive i pomoću njih su spašeni životi više tisuća Amerikanaca. Cheney je prošlog tjedna izjavio da bi i danas uradio isto kao što je urađeno nakon napada izvršenih 11. rujna 2001. godine.

Odbor na čijem je čelu senatorica Feinstein pet je godina radio na izvještaju koji je sastavljen na 6.200 stranica. Riječ je o izvještaju u kojem se objašnjavaju metode zlostavljanje američke Središnje obavještajne agencije za vrijeme kada je dužnost američkog predsjednika obavljao George W. Bush. Feinsteinova se pet godina borila protiv otpora izvana, iz CIA-e, ali i iznutra, otpora koji je dolazio od pojedinih republikanaca koji su članovi Odbora.

Piše: Andreas Horchler/Mehmed Smajić/DW
05.04.2014. 19:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh