« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
GDJE IH NEMA

CIA imala tajni zatvor i u Litvi

Nakon Poljske i Rumunjske, Litva je treća europska zemlja u kojoj je tajna služba SAD-a zatvarala islamske teroriste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CIA

,

tajni zatvori

,

Litva

,

islamski teroristi

Američka središnja obavještajna agencija CIA imala je tajni zatvor u Litvi i moguće je da su u njemu bile zatvarane osobe za koje se sumnjalo da pripadaju terorističkoj mreži Al Kaidi, doznaje se u četvrtak nakon objavljivanja rezultata parlamentarne istrage u toj baltičkoj državi.

Tajni zatvori CIA-e su u Litvi već dulje vremena glavna tema rasprava, posebice nakon ostavke prvog čovjeka litavske obavještajne agencije.

Arvidas Anusauskas, predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, izvijestio je da je istraga otkrila da je domaća obavještajna služba u suradnji s CIA-om otvorila dva centra za pritvor. Ovo je druga istraga o tajnim zatvorima u Litvi koju je pokrenula predsjednica Dalia Gribauskaite, nakon što prva istraga nije pronašla nikakve dokaze.

Prvi je vijest o postojanju tajnih zatvora CIA-e u Litvi objavio u kolovozu američki ABC. Ta je televizijska kuća otkrila da je Litva treća europska zemlja, nakon Poljske i Rumunjske, u kojoj se nalaze tajni američki zatvori za navodne islamske teroriste. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 17:20:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh