« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
BRAVO!

Christiania Bike stigao u dansko veleposlanstvo u Zagrebu

Teretni bicikl na tri kotača Christiania Bike služit će kao službeno vozilo te za neslužbene potrebe, a njime će se služiti i sam veleposlanik

Christiania bike
Christiania bike (christianiabikes.com)
Više o

Zagreb

,

Christiania bike

,

dansko veleposlanstvo

U povodu danskog predsjedanja Vijećem Europske unije Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj nabavilo je teretni bicikl na tri kotača Christiania Bike koji će služiti kao službeno vozilo te za neslužbene potrebe, a njime će se služiti i sam veleposlanik.

Christiania Bike nabavljen je radi promidžbe mobilnosti i danske biciklističke kulture u povodu najavljene izložbe "Monumental motion" u Tehničkome muzeju, doznaje se danas iz danskog veleposlanstva u Zagrebu.

"Upravo je Christiania Bike najreprezentativniji primjer danske biciklističke kulture - teretni bicikl na tri kotača asocira na bicikle koje voze komunalni zaposlenici", istaknuo je Tomislav Gugo iz danskog veleposlanstva.

Takva vrsta bicikla bila je popularna u Danskoj krajem 70-ih godina, a ime je dobio po istoimenom kopenhaškom kvartu - prijestolnici alternative.

Bicikl je primarno služio prijevozu jedne odrasle osobe i dvoje male djece te namirnica ili "gajbe" piva. Kako je objasnio Gugo, vožnja biciklom popularna je u Danskoj, Danci većinu poslova obavljaju biciklom, a 80 posto obitelji u Kopenhagenu ima barem jedan Christiania bicikl.

Zasad je taj bicikl jedini takav u danskome veleposlanstvu, a ovisno o opremljenosti pojedinih modela, cijena mu se kreće od 10 do 20 tisuća kuna. Taj je model opremljen mjenjačem sa sedam brzina, dinamom za svjetla, sigurnosnom bravom, hidrauličkim disk-kočnicama i "torpedom", dodatnim ojačanjima za teret, blatobranima i zvoncem.

Još jedan razlog za nabavu bicikla jest i izložba "Monumental motion" koja će se održati u Tehničkome muzeju 18. travnja. "Glavni cilj izložbe", istaknuo je Gugo, jest "promovirati biciklističku kulturu širem krugu ljudi te utjecati na gradske oce" kako bi poboljšali biciklističku infrastrukturu.

 

06.03.2012. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh