« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
STRAH ZA ŽIVOT

Chen Guangcheng zatražio azil u SAD-u

"Osjećam se vrlo nesigurno. Moja prava i sigurnost ovdje se ne mogu jamčiti", rekao je kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Kina

,

azil

,

Chen Guangcheng

Slijepi kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng zatražio je u četvrtak azil u SAD-u rekavši da strahuje za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji ako ostane u Kini, što je bilo planirano dogovorom koji je Washington nazvao dobrim ishodom za ovog disidenta, javlja Hina.

Chen je u srijedu napustio veleposlanstvo Sjedinjenih Država gdje mu je šest dana bilo pruženo utočište nakon bijega iz kućnog pritvora 21. travnja.

Nakon njegova izlaska iz veleposlanstva kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo američku ispriku zbog toga slučaja koji je opteretio odnose dviju zemalja zadnjih dana. Chen je otišao iz veleposlanstva nakon što su ga američki dužnosnici uvjerili da je Peking obećao da će poboljšati uvjete u kojima se nalazi i sada je pod kineskom kontrolom u jednoj pekinškoj bolnici.

Međutim, u četvrtak je kazao u telefonskoj izjavi iz bolnice da je promijenio mišljenje nakon razgovora sa suprugom koja mu je rekla za posljednje prijetnje obitelji.

"Osjećam se vrlo nesigurno. Moja prava i sigurnost ovdje se ne mogu jamčiti", rekao je. Njegova obitelj, koja je s njim u bolnici, podržala je njegovu odluku da pokuša otići u SAD, dodao je.

Chen je u bolnici zbog slomljenog stopala.

Jedan visoki američki dužnosnik je izjavio da SAD želi utvrditi što Chen želi.

"Kada budemo vidjeli da imamo jasno stajalište o tome što je njegova konačna odluka, mi ćemo učiniti što možemo da mu pomognemo da to i postigne", rekao je neimenovani dužnosnik.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora.

U poruci postavljenoj u petak na internetu i upućenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kućnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

03.05.2012. 11:37:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh