« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TUBERKULOZA ILI ARSEN?

Chavez ekshumirao Bolivarove kosti radi otkrivanja uzroka njegove smrti

Chavez tvrdi da je Bolivara ubio kolumbijski general Francesco de Paula Santander - analitičari u ekshumaciji vide opasnost od daljnjeg zaoštravanja odnosa Kolumbije i Venezuele

hugo chavez
hugo chavez (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

Simon Bolivar

,

ekshumacija

,

uzrok smrti

U Venezueli su ekshumirani ostaci legendarnog borca za neovisnost iz 19. stoljeća Simona Bolivara kako bi se utvrdilo jesu li ga otrovali neprijatelji u Kolumbiji. Predsjednik Hugo Chavez, naime, odbija uvriježeno stajalište da je Bolivar, sjajni vojni taktičar koji je dobar dio Južne Amerike oslobodio od stoljetne španjolske vladavine, umro od tuberkuloze u Kolumbiji 1830. godine.

>> Chavez sunarodnjacima naredio kraće tuširanje

Chavez ustraje u tome da je Bolivara ubio kolumbijski suparnik, a novootvoreni forenzički laboratorij u Caracasu za svoj je prvi slučaj odabrao upravo smrt heroja kojeg neki nazivaju latinoameričkim Georgeom Washingtonom. "Kakvom smo samo divnom događaju svjedočili večeras! Vidjeli smo ostatke velikog Bolivara. Plakao sam, priznajem. Rekao sam da to moraju biti Bolivarove kosti jer se može osjetiti njegova veličanstvena nazočnost", napisao je Chavez na Twitteru, nakon što je otvoren Bolivarov lijes.

>> Chavez će izbacivati anglizme

U prilogu državne televizije mogla se vidjeti počasna vojna garda u svečanim odorama, s maskama na licima i plavim rukavicama kako salutira uz lijes u prostoriji ukrašenoj golemom zastavom Venezuele. Unutar velikog kovčega nalazio se manji omotan drevnim državnim stijegom koji je bio izrađen u Engleskoj i za koji je Chavez najavio da će ga zamijeniti zastavom domaće proizvodnje. Ljevičar Chavez je 2006. državnoj zastavi dodao osmu zvijezdu, a smjer galopa bijelog konja u državnom grbu promijenio ulijevo.

Paul Auwaerter, američki stručnjak sa Sveučilišta John Hopkins, u travnju je podupro teoriju po kojoj je Bolivar najvjerojatnije umro od trovanja arsenom. No, on smatra da je do toga došlo zbog pijenja zagađene vode ili uzimanja toga otrova iz prirode za liječenje glavobolje i hemoroida, te mu nije bilo nimalo drago što je Chavezova vlada zlorabila njegovo istraživanje. Chavez tvrdi da je Bolivara ubio kolumbijski general Francesco de Paula Santander, a neki analitičari upozoravaju da bi otvaranje toga slučaja moglo dodatno zaoštriti ionako napete odnose između dviju susjednih zemalja. (hina/metro-portal)

17.07.2010. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh