« Svijet
objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan
JADAN

Charles III. – dijagnoza rak

Britanskom kralju Charlesu III. dijagnosticiran je rak. Sa svih strana stižu želje za brzo ozdravljenje. Dvor je počeo informirati javnost o dijagnozama članova kraljevske obitelji, što se smatra znakom modernizacije

Ima rak...
Ima rak... (Arhiva)
Više o

Charles III.

,

Rak

Prije tjedan dana Charles III. je otpušten iz bolnice poslije zahvata na prostati. U nedjelju se pokazao u javnosti, u društvu supruge Camille, ljubazno mašući prisutnima na putu do crkve u sjevernoj Engleskoj.

A onda je sinoć objavljena šokantna vijest. Buckinghamska palača je priopćila da je tijekom operacije prostate prije deset dana kralju dijagnosticiran rak, te da se ne radi o raku prostate. Ostali detalji nisu objavljeni.

Navodi se da je kralj započeo redovno ambulantno liječenje i da je optimist. Liječnici su mu savjetovali da otkaže sve javne nastupe za vrijeme liječenja. 75-godišnji kralj Charles III. ipak želi i dalje redovito čitati sve vladine papire i održati redovni tjedni susret s britanskim premijerom.

Poruke podrške iz cijelog svijeta

Odmah poslije objavljivanja ove vijesti počele su stizati poruke podrške iz cijelog svijeta od predstavnika crkve preko političara do slavnih sportaša. Američki predsjednik Joe Biden je izrazio zabrinutost zbog dijagnoze, rekavši da je to upravo saznao i da se nada da će uskoro moći razgovarati s britanskim suverenom.

Mada nije precizirano o kojem karcinomu je riječ, nije uobičajeno da kraljevska kuća uopće objavljuje takve dijagnoze. Povjesničarka Sarah Gristwood kaže za BBC da je to novost: „To je znak da Charles želi promijeniti monarhiju i prilagoditi ju modernim zahtjevima. Do sada je ranjivost monarha bila brižljivo skrivana iza zidova palače."

Charles želi izbjeći špekulacije

Charlesova majka, kraljica Elizabeta, bila je bitno diskretnija kada je riječ o objavljivanju informacija o bolestima. U tom kontekstu se stalno vodila diskusija o tome do koje mjere javnost ima pravo biti informirana o zdravstvenom stanju vladarice.

Palača je također priopćila da je Charles osobno inzistirao na otvorenom načinu komunikacije, želeći izbjeći nagađanja. I da se nada da će tako doprinijeti većem razumijevanju za sve koji su širom svijeta oboljeli od raka.

Camilla i William idu na termine

Drugi članovi kraljevske obitelji preuzet će kraljevske obveze na neodređeno vrijeme. Prošle godine kralj je imao preko 500 termina. Kraljica Camilla zadržava svoj planirani program, a prestolonasljednik William, koji se prošli tjedan brinuo o svojoj oboljeloj supruzi Kate, ponovo od srijede stoji na raspolaganju, priopćeno je iz Buckinghamske palače. I princeza Kate se skoro istovremeno sa Charlesom podvrgla jednoj planiranoj operaciji, pa je morala ostati u bolnici dva tjedna. Ona bi trebala ponovo apsolvirati termine tek poslije uskršnjih praznika.

Charles je osobno informirao sinove

Budući da Charles i dalje potpisuje važne dokumente trenutno nema potrebe da se uključi mehanizam „Councillors of State" (članovi Državnog vijeća su četiri zakonska nasljednika prijestolja po nasljednom redu, prim. Red.), objašnjava za BBC sudac Ustavnog suda Craig Prescott. „Ako se dogodi da Charlesa mora netko zastupati, onda on mora potpisati takozvani 'Letters Patent' i navesti dva povjerenika koji bi potpisivali u njegovo ime."

Najvjerojatnije bi u slučaju nužde to bili kraljica Camilla i princ William. Palača je također priopćila da je Charles o svojoj bolesti osobno obavijestio oba sina i ostale članove obitelji.

Princ Harry namjerava doći u London

Princ Harry, koji je duže vrijeme u lošim odnosima s kraljevskom obitelji i živi u Kaliforniji, potvrdio je da će doći u London posjetiti oca.

Sahra Gristwood se nada da će ova ozbiljna bolest dovesti do ponovnog približavanja princa Harryja i obitelji: „Možda je bio potreban ovako dramatičan razvoj događaja, da bi sada bilo moguće pomirenje."

Piše: Kalika Mehta/DW
07.02.2024. 08:01:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh