« Znanost
objavljeno prije 1 godinu
SJAJNO!

Chang'e-4 se priprema za slijetanje na Mjesec

Sonda, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, ušla je u nedjelju rano ujutro u planiranu orbitu kako bi se omogućilo slijetanje

Još malo i na cilju...
Još malo i na cilju... (Arhiva)
Više o

sonda

,

tamna strana Mjeseca

,

Chang'e-4

Chang'e-4, kineska lunarna sonda priprema se za prvo slijetanje na drugu stranu Mjeseca u nadolazećim danima, izvijestila je državna televizija CGTN.

Sonda, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, ušla je u nedjelju rano ujutro u planiranu orbitu kako bi se omogućilo slijetanje, izvijestila je televizija citirajući kinesku nacionalnu svemirsku agenciju. Slijetanje se očekuje u četvrtak.

Državni mediji ranije su izvijestili da će sonda, lansirana 7. prosinca, sletjeti u Aitken Crater, nazvan 1970. po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu.

Chang'e-4 nosi sjeme za eksperiment uzgoja povrća u zatvorenoj okolini na lunarnoj površini. Opremljena je panoramskom kamerom i mjernim uređajima.

Bliža strana Mjeseca ranije je dosegnuta. SAD je između 1969. i 1972. poslao 12 astronauta na zemljin prirodni satelit. Prva sovjetska sonda, Luna 24, sletjela je ondje 1976. Nije bilo druge do 2013., dok nije sletjela prva kineska sonda, Chang'e-3.

30.12.2018. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh