« Znanost
objavljeno prije 7 mjeseci i 19 dana
WOW!

New Horizons poslala snimke Ultima Thule

Predviđeno je bilo da snimi 900 fotografija u nekoliko sekundi koliko je trajao prelet tog objekta na udaljenosti od oko 3500 kilometara

Ovo je Ultima Thule...
Ovo je Ultima Thule... (NASA)
Više o

New Horizons

,

Ultima Thule

,

fotografija

New Horizons, NASA-ina sonda lansirana pred 12 godina uspješno je prvi put u povijesti izbliza snimila do sada najudaljeniji svemirski objekt, asteroid nazvan Ultima Thule, koji se nalazi 6,4 milijarda kilometara od Zemlje, objavila je u utorak NASA.

Sonda je poslala signal na Zemlju koji je do nje putovao otprilike 10 sati. New Horizons "funkcionira", rekla je Alice Bowman, dužnosnica projekta.  "Upravo smo izveli najdalji prelet" nekog svemirskog objekta, dodala je.

Sonda je Ultimu Thulu, ledenu stijenu iz razdoblja formiranja Sunčevog sustava, snimila kamerama u 5,33 sati po GMT-u.  Slike i podaci koje je snimila počet će stizati na Zemlju kasnije u utorak.

Predviđeno je bilo da snimi 900 fotografija u nekoliko sekundi koliko je trajao prelet tog objekta na udaljenosti od oko 3500 kilometara.

"Znanost će nam pomoći da shvatimo podrijetlo Sunčevog sustava", kazala je Bowman. Ultima Thule, otkrivena svemirskim teleskopom Hubbleom 2014., nalazi se u Kuiperovom pojasu, golemom disku stjenovitih ostataka iz razdoblja formiranja planeta u Sunčevom sustavu. Riječ je o asteroidu dugom oko 30 kilometara.

Znanstvenici su odlučili poslati sondu New Horizons da ga istraži nakon što je 2015., devet godina nakon lansiranja, sonda poslala detaljne snimke Plutona, što je bila njezina glavna misija.

02.01.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh