« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE :)

ChaiOS će vam razvaliti iPhone ili Mac

Sve što je potrebno je da se na zaslonu mobitela prikaže tekstualna poruka koja sadrži link s kodom buga

Pripazite!
Pripazite! (Arhiva)
Više o

iPhone

,

mač

,

iOS

,

ChaiOS

iPhone i Macovi godinama su slovili za najsigurnije pametne telefone i računala kojima virusi ne mogu ništa, no očito su se hakeri malo potrudili

Sve što je potrebno je da se na zaslonu mobitela prikaže tekstualna poruka koja sadrži link s kodom buga, tvrde sigurnosni stručnjaci.

Ovo nije prvi put da se iPhone pokazao ranjivim zbog naizgled nevinog niza slovnih znakova.

"Tekstualna bomba" može srušiti bilo koji iPhone ili Appleovo računalo, tako barem tvrde stručnjaci iz područja sigurnosti.

Sve što je potrebno je da se na zaslonu mobitela prikaže tekstualna poruka koja sadrži link s kodom buga, tvrde sigurnosni stručnjaci. Kada se to dogodi, kada Mac ili iOS prime takvu poruku, odmah se ruše te ih je potrebno čak i ponovno pokrenuti, piše Independent.

Ovo nije prvi put da je kod iPhonea otkrivena osjetljivost na tekstualnu poruku koja bi mogla prouzročiti probleme. Iako problem nije strogo sigurnosni i ne dopušta pristup ničem osjetljivom na telefonu i uređaj ne kvari trajno, može biti neugodan i zabrinuti svakoga tko je prima.

Programer sotwarea Abraham Masri u početku je objavio link na kod na programerskoj stranici GitHub, ali ju je i uklonio rekavši: "Rekao sam što sam mislio. Apple mora ozbiljnije shvatiti takve bugove".

Rekao je da je prijavio bug Appleu prije objave, te njegovo uklanjanje znači da se zlonamjerne poruke više ne mogu biti povezane s njom.

Apple još uvijek nije komnetirao ovaj slučaj.

Nedostatak je nazvan ChaiOS, kao igra riječi kaos i iOS, te su ga stručnjaci prozvali neugodnim, nikako ne opasnim.

Stručnjak Graham Cluley rekao je kako bugovski kod ChaiOS zadaje Apple uređaju svojevrsni "brainstorm" te ga "posramljuje" zbog poruke koju je primio, pa odlučuje da mu je najbolje da se sruši.

No srećom, bug je više smetnja i ne može dovesti do krađe podataka s vašeg računala ili mobitela.

"Nemojte se iznenaditi ako Apple u skorijoj budućnosti izbaci sigurnosno ažuriranje kako bi popravio ovaj najnoviji primjer "tekstualne bombe"".

Nedostatak je sličan bugu Effectove Power koji je pogodio iPhone uređaje 2015., kada je skup znakova poslan kao tekstualna poruka mogao uzrokovati rastartanje iPhonea.

19.01.2018. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh