« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
FESTIVAL

Četvrti Schengenfest počinje 5. kolovoza

Preko dvadeset vrhunskih izvođača tri će dana zabavljati goste u slovenskoj Vinici uz Kupu

Dubioza kolektiv na Schengenfestu 2011
Dubioza kolektiv na Schengenfestu 2011 (Menart)
Više o

Edo Maajka

,

Pankrti

,

Dubioza kolektiv

,

Prljavo kazalište

,

Schengenfest

Već četvrtu godinu zaredom će se u najtoplijem mjesecu u godini, od 5. do 8. kolovoza 2011., na prekrasnoj lokaciji uz rijeku Kupu, na granici s Hrvatskom u Vinici održati nadaleko najtopliji - Schengenfest 2011! Zabavljat će vas više od 23 izvođača: Prljavo kazalište, Dubioza kolektiv, Kad smo bili Bijelo dugme, Niet, Pankrti, Edo Maajka, Diskobajagi, Vlado Kreslin in Mali bogovi. S.A.R.S., Srečna mladina, Kultur Shock, Puppetz, Shyam, Pink Studio, Superhiks, RevCo World, Lee Jay Cop, Dirtswitch, Low Peak Charlie, Liquf, The Qemists, Eight Bomb, CoverLover, Glinasti golobi i Stara šula..

U petak ćemo - između ostalog - vidjeti tri vrhunska izvođača!  Legendarna ljubljanska punk grupa Niet osnovana je krajem 1983. Vrlo brzo se potvrdila kao jedan od najboljih bendova u Ljubljani na u to vrijeme vrlo jakoj hardcore sceni.
Nakon nastupa na tada najvećem slovenskom rock festivalu, Novom Rocku probili su se među glavna imena na slovenskoj glazbenoj sceni. "Lep dan za smrt", "Vijolice", "Februar" su neke od najpoznatijih pjesama grupe Niet, koja se ponovno (nakon smrti pjevača Primoža Habiča 1991. godine) okupila 2008. godine s novim pjevačem Borutom Maroltom. 2008. nakon rasprodanog nastupa na Križankama slijedila je dvogodišnja turneja, a grupa je i danas aktivna, koncertno i diskografski.

Prva večer očito je posvećena punku, izravno i neizravno, jer iste večeri možemo vidjeti i čuti još dvije legendarne punk grupe: slovenske Pankrte na čelu s Perom Lovšinom te zagrebačko Prljavo Kazalište, koje je također stvaralo na granici s punkom polovicom sedamdesetih godina, a kasnije su imali zavidan repertoar pop-rock klasika! Nakon više od 30 godina na glazbenoj sceni i bezbroj koncerata i ploča, publika će u najboljem izdanju čuti njihov "Best of", uz najveće i nezaboravne hitove kao što su: "Crno Bijeli svijet", "Sve je lako kad si mlad", "Heroj ulice", "Ne zovi mama doktora", "Mi plešemo" i druge. Večer će zagrijati bosanski reper Edo Maajka,, dobro poznat po svojim angažiranim tekstovima!

Subota će proći više u rock smjeru pa će nastupati mnogo različitih rock izvođača - lokalni progresivni rock bend Srećna Mladina, Vlado Kreslin sa svojim Malim bogovima, s kojima nastupa od početka 90-ih godina te stvara nevjerojatne hitove. Nakon njih nastupit će i Kad smo bili Bijelo dugme, koja će predstaviti bogatu karijeru ex-Yu rock grupe Bijelo dugme, uz hitove kao što su "Lipe cvatu", " Đurđevdan", "Ne spavaj mala moja", "Hajdemo u planine" i mnoge druge. Prije njih nastupit će makedonski Superhiks, Lee Jay Cop te slovenski Shyam Cop.

Nedjelja će proći u posve drukčijem tonu! Namijenjena je za poznavatelje različitih žanrova koji se dodiruju te alternativne glazbe 80-ih godina, kao i moderne glazbe koju vole i mladi i stari. Belgijci RevCo World čine originalni članovi grupe Revolting Cocks, a sviraju glazbu tipa Bauhaus, Joy Division i slično. Na Scgengenfest stiže i osmeročlana beogradska grupa Svježe amputirana ruka Satrianija ili skraćeno S.A.R.S. Njihova glazba je jedinstvena kombinacija pop, rock, reggae, hip hop i blues glazbe s elementima tradicionalnog srpskog folka. Iz spoja glazbenih žanrova i ideja nastaje jedinstveni zvuk i stil benda. Zadnji dan nastupa i Dubioza kolektiv, koji uživo ostavljaju bez daha energičnim nastupom! S jedne strane novost su na Zapadu, a s druge strane već su priznati i jedni od najpopularnijih izvođača u istočnoj Europi, zbog svoje kombinacije hip hopa, reggaea, duba, rocka i bosanskog folklora!
Kultni Kultur Shock zatvoriti će koncertni program Schengenfesta! Ove godine izašao im je novi album "Ministry of Kultur". Nastup šestojezične posade japanskog, bosanskog, srpskog, hrvatskog, bugarskog i američkog podrijetla također nikoga ne ostavljava ravnodušnim, a često ih se zove nekomercijalnom verzijom poznatijih System of A Down i Gogol Bordella!
30.07.2011. 09:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh