« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ako ne bude oblačno...

Večeras će se golim okom odlično vidjeti Međunarodna svemirska stanica

I tijekom narednih dana ISS će se moći vidjeti u večernjim satima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

ISS

,

zvjezdarnica

,

Međunarodna svemirska stanica

,

promatranje zvijezda

U ovim trenutcima na nju je spojen i raketoplan Discovery, a u svemiru se nalazi sveukupno trinaest astronauta. šestorica kao stalni članovi posade tkz. Ekspedicije 20 na ISS i sedmero članova posade shuttlea Discovery.

O načinima opažanja i fotografiranja prolaska ISS-a, ali i drugih svemirskih objekata, već smo pisali, no evo kratkih napomena. ISS možemo vidjeti kao sporoputujuću sjajnu zvijezdicu koja tijekom nekoliko minuta u tišini prolazi našim nebom. ISS se zapravo kreće iznad Zemlje na visinama od oko 350 kilometara, brzinom od 28.000km/h.

Četvrtak navečer je ipak najmarkantnija prilika za opažanje ISS-a. Prolazak preko neba s početkom u 20:25:10 na jugozapadu, preko zenita (20:28:04), te naposlijetku izlaska iz zone vidljivosti na sjeveroistoku u 20:30:35 trajat će punih pet minuta. Za to vrijeme ISS će u maksimumu sjaja dostignuti -3,5m i biti najuočljiviji objekt na nebu!

I tijekom naredih dana ISS će biti moguće vidjeti u sličnim večernjim terminima na nebu. Obratite pažnju da su svi podaci dani u tekstu izračunati za Kanfanar (Vidulini) u središnjoj Istri te da se za druga područja u Hrvatskoj oni mogu razlikovati za najviše tridesetak sekundi!

Inače, jedan oblet oko Zemlje ISS načini za 91 minutu, astronautima tako noć i dan na ISS traju tek pola minute više od školskog sata!

U ovo vedro ljetno doba bilo bi šteta propustiti prizor ISSa među zvijezdama... Stoga izađite na otvoreni prostor s što manje prepreka koje zaklanjaju pogled k nebu, pogledajte ponos ljudske civilizacije golim okom i uslikajte pojavu!

VAŽNO! Moguće da se putanja ISS-a u idućim danima korigira! U tom slučaju podaci navedeni u tekstu o terminu njezina pojavljivanja razlikovat će se od stvarnih za nekoliko minuta. S naše strane pratit ćemo situaciju i prema potrebi ažurirati podatke!

Izvor: www.zvjezdarnica.org


10.09.2009. 16:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh