« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
RAZMIŠLJANJA

Četverodnevni radni tjedan je rješenje?

Zagovornici ovakvog načina rada tvrde kako su im zaposlenici motiviraniji i manje izgaraju na poslu, a rezultati pokazuju da su u pravu

4 radna dana u tjednu su dovoljna?
4 radna dana u tjednu su dovoljna? (Arhiva)
Više o

radni tjedan

Četverodnevni radni tjedan sve je češća pojava u svijetu, a korak sa svijetom prati i sve više hrvatskih tvrtki koje uvode ovaj način rada. Zagovornici ovakvog načina rada tvrde kako su im zaposlenici motiviraniji i manje izgaraju na poslu.

Ideja je da se posao koji se inače obavlja pet dana u tjednu odradi unutar četiri dana, na zadovoljstvo poslodavca i zaposlenika. Upravo je zadovoljstvo radnika ono što zagovaratelji ovog modela ističu, jer, kako kažu, jedan dan više za odmor vrjedniji je od veće plaće.

Idealan model, koji svima padne na pamet kada se spomene ova tema jesu tri slobodna dana, osmosatno radno vrijeme preostale dane i  jednaka plaća. No praksa je nešto drugačija, a i modela je više.

Većini ljudi zadovoljstvo i radost donose stvari koje nisu vezane za posao kao što su hobiji i provođenje vremena s bližnjima.

Pa iako se čini da bi imali više dokolice, novi način rada nekima bi mogao prouzročiti dodatan stres, tvrde stručnjaci.

Ako nam je posao stresan, on će biti stresan radili ga mi 4 ili 5 dana u tjednu. Osobno zadovoljstvo proizlazi iz čimbenika koji nisu isključivo vezani za broj radnih sati, a isto vrijedi i za produktivnost.

Na kraju samo treba donijeti odluku- jesu li nam bitnije financije od slobodnog vremena i vrijedi li "potegnuti" više za jedan dodatan slobodni dan ili je 10 sati rada dnevno, za istu plaću, ipak previše.

27.01.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh