« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
UDAR

Četiri promjene koje su danas stupile na snagu

Vozači će plaćati ljetnu, naravno višu, tarifu na autocestama, rodiljne naknade rastu, paušalci moraju izdavati fiskalne račune za gotovinu, dok Zagrepčani ne moraju više u Poreznu u Novom Zagrebu

Ne samo da su veće gužve, nego je i skuplje
Ne samo da su veće gužve, nego je i skuplje (Arhiva)
Više o

rodiljne naknade

,

nove cijene cestarina

,

fiskalizacija

,

mali obrtnici

S današnjim danom na snagu su stupile razne promjene koje će neke opaliti po džepu, nekima zakomplicirati ili olakšati život, a vjerovali ili ne - rodilje će živjeti bolje.

Fiskalizacija za paušalce

Ne proširuje se broj obveznika fiskalizacije, već se ukida kategorija tzv. malih obveznika fiskalizacije koji su izdavali račune putem uvezane knjige računa. Mali obrtnici, kao i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, od 1. srpnja morat će uvesti fiskalne blagajne i izdavati račune putem njih u slučaju da naplatu vrše u gotovini, što će zahvatiti 15 tisuća ljudi.

Porezna uprava

Zagrepčani će od danas sve moći obavljati u svojim područnim uredima Porezne uprave, što znači da neće morati u Novi Zagreb.

Poskupljenje cestarina

Cijene cestarina dižu se za 10 posto, a ljetna tarifa traje do 30. rujna. Vožnja od Zagreba do Splita plaćat će se 200 umjesto 181 kune, od Zagreba do Rijeke bit će 77 umjesto 70 kuna, a od Zagreba do Osijeka 135 umjesto 122 kune.

Rast rodiljnih naknada

Naknade za zaposlene roditelje porast će s 2600 na najviše 3991 kunu u drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta, a iznos naknade ovisit će o plaćama roditelja na dopustu. Naknade nezaposlenim roditeljima rastu s 1663 na 2328 kuna tijekom svih 12 mjeseci rodiljnog dopusta

01.07.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh