« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
VRIJEME ZA PROMJENE

Četiri posto Hrvata ne može otplaćivati kredit

Istraživanje GfK pokazalo je da Hrvati štede više nego prije, dižu manje kredita, ali oni koji ga imaju sve teže ga otplaćuju

kredit banke
kredit banke (Shutterstock)
Više o

GfK

,

banke

,

kredit

,

bankarske usluge

Istraživanje GfK o korištenju bankarskih usluga u Hrvatskoj pokazalo je da devet od 10 odraslih građana posluje s barem s nekom bankom, njih 69 posto navodi da će se manje zaduživati u sljedećih godinu dana, a oko 4 posto građana izjavljuje da nije u mogućnosti otplaćivati rate kredita.

Većina klijenata posluje samo s jednom bankom. Ipak, nešto više od četvrtine klijenata posluje s dvije ili više banaka.

Zanimljive su razlike u korištenju bankarskih proizvoda tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Prateći od 2000. godine može se uočiti porast u broju klijenata koji koriste tekući račun, a uočava se porast i u broju onih koji koriste kartice tekućeg računa, ali i dozvoljeni minus.

>> Što je globalna kriza učinila Hrvatskoj?

S druge strane, napominju iz GfK, uočava se pad u udjelu klijenata koji koriste čekove koji su kao sredstvo plaćanja zamijenjeni drugim 'modernijim' načinima plaćanja (internet bankarstvo, telefonsko bankarstvo, bankarstvo putem mobilnog telefona, trajni nalog).

Očito da je i sama gospodarska kriza djelovala na korištenje određenih bankarskih proizvoda i usluga. Ljudi se više okreću štednji, a manje kreditima, pokazalo je istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku od 1000 građana osobnom anketom u kućanstvima.

Oko 4 posto građana izjavljuje da nije u mogućnosti otplaćivati rate kredita.

Osim što dvije trećine građana smatra da je teže dobiti kredit od banke nego prije, izražava se i opreznost pri zaduživanju. Tako 69 posto građana navodi da će se manje zaduživati u sljedećih godinu dana (krediti, minusi, kartice). (hina/metro-portal)

30.06.2010. 20:56:34
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.06.2010. 22:32
    a da li su u to istraživanje uvrstili i one koji dižu kredite da bi isplaćivali kredite? kladim se da nije :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh