« Film
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
JUBILARNI

Četiri hrvatska animirana filma na festivalu u Annecyju

Festival u Annecyju osnovan je 1960. i stekao je status najpoznatijeg i najprestižnijeg svjetskog festivala animiranog filma

Annecy animirani film
Annecy animirani film (annecy.org)
Više o

animirani film

,

Mladi Jastreb

,

izgubljene stvari

Četiri hrvatska animirana filma bit će prikazana u službenom programu najvećeg i najpoznatijeg svjetskog Festivala animiranog filma koji će se jubilarni 50. put održati u Annecyju u Francuskoj, od 7. do 12. lipnja, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U glavnoj konkurenciji bit će prikazani kratkometražni filmovi "Moj put" redatelja Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića te "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovića, a u studentskoj konkurenciji sudjelovat će "Miramare", kratkometražni diplomski film Michaele Mueller. Dugometražni animirani film Joška Marušića "Duga" prikazat će se izvan konkurencije.

Autoru Veljku Popoviću ovo je drugi put da sudjeluje u konkurenciji festivala u Annecyju na kojemu je 2008. za svoj animirani prvijenac "Ona koja mjeri" nagrađen nagradom "FIPRESCI" Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

Marko Meštrović po prvi put sudjeluje u konkurenciji Annecyja iako su njegova prva dva filma, koja su nastala u suradnji s autorom Davorom Međurečanom - "Ciganjska" (2004.) i "Silencium" (2006.), kao i njegov samostalni projekt "Note" (2008.), osvojili nekolicinu nagrada na međunarodnim festivalima.

Michaele Mueller mlada je švicarska autorica čiji je diplomski film napravljen u sklopu studija animacije i novih medija na Likovnoj akademiji u Zagrebu.

"Moj put" nastao je u produkciji zagrebačkog "Bold studija", "Nespavanje ne ubija" u produkciji "Kreativnog sindikata" i "Zagreb filma", "Miramare" u produkciji Akademije likovnih umjetnosti i "Zagreb filma", a "Duga" u produkciji "Ribljeg oka".

Festival organizira i godišnji sajam animiranog filma MIFA (9.-11. lipnja 2010.), u sklopu kojega će ove godine biti otvoren štand hrvatske animacije koji će pružati informacije o recentnoj hrvatskoj animiranoj produkciji. Ovo je 25. izdanje sajma, a hrvatsko predstavljanje zajednički su organizirali Hrvatski audiovizualni centar, 25 FPS i Bonobostudio.

Festival u Annecyju osnovan je 1960. i do danas je stekao status najpoznatijeg i najprestižnijeg svjetskog festivala animiranog filma. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 20:16:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh