« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
JULIAN ASSANGE

Četiri godine svakodnevne borbe

Julian Assange već četiri godine sjedi u jednom britanskom zatvoru i čeka izručenje u SAD gdje mu prijeti višegodišnji zatvor. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava traže njegovo oslobađanje

Nije mu lako...
Nije mu lako... (Arhiva)
Više o

Julian Assange

Julian Assange se već godinama bori protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama. Ovu borbu mora voditi iz zatvora. Iako osnivač WikiLeaksa nije osuđen, nalazi se iza rešetaka - i to ne u običnoj popravnoj ustanovi, nego u zatvoru s maksimalnim režimom nadzora, zloglasnom Belmarshu.

"On je inače uvijek u ćeliji", opisuje suprugovu svakodnevicu Julianova supruga Stella. Ondje također mora i jesti. "U Belmarshu je uobičajeno da su zatvorenici izolirani u svojim ćelijama", kaže ona.

Dugačak popis sigurnosnih provjera

Stella Assange shvaća što Belmarsh znači kada želi posjetiti svog supruga: od ulaznih vrata do sobe za razgovore u kojoj joj je dopušteno sjediti preko puta supruga za stolom, mora četiri puta davati otiske prstiju i proći kroz tjelesnu provjeru kako ne bi unosila droge.

Do kada će taj tretman trajati, to ostaje potpuno otvoreno. "Prošlo je već četiri godine", kaže ona, govoreći o Julianovom zatvaranju, "četiri godine svakodnevne borbe na svim frontama."

"Golem doprinos novinarstvu"

Prošlog tjedna je organizacija "Reporteri bez granica" trebala prvi put dobiti priliku posjetiti Assangea u Belmarshu. Sve je već bilo zakazano, posjet odobren.

Međutim, u posljednjem trenutku je Christopheu Deloireu i Rebecci Vincent, glavnom tajniku i direktorici organizacije "Reportera bez granica", pristup onemogućen. Assangeovi pristaše to smatraju "potpuno proizvoljnom odlukom".

Vincent je tada ponovno objasnila zašto se njezina organizacija zalaže za Assangea: "Julian Assange dao je ogroman doprinos novinarstvu. Objava tajnih dokumenata bila je u javnom interesu. Nitko ne bi smio završiti u zatvoru samo zato što je objavio informacije u javnom interesu." Unutar ovih zatvorskih zidova Assange je sada postao najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu.

Oslobađanje nije na vidiku

Da je Assange politički zatvorenik - to je nešto što je njegova supruga Stella više puta naglasila. Kao odvjetnica, ona radi samo za jednog klijenta: svog supruga. I bori se protiv toga da on bude zaboravljen u zatvoru i tamo propadne fizički i psihički. Svojim putovanjima i intervjuima uvijek iznova pokušava skrenuti pozornost na slučaj Assange i slobodu medija: "Ako Velika Britanija i SAD ozbiljno žele podržati slobodu medija i zauzeti se za novinare, uključujući i vlastite koji rade na opasnim mjestima diljem svijeta, onda moraju učiniti pravu stvar i osloboditi Juliana", kaže Stella Assange.

Sljedeća faza pravnog natezanja oko Assangea mogla bi početi uskoro.Čini se da je osnivač WikiLeaksa daleko od puštanja na slobodu. U SAD-u, gdje mu vlasti žele suditi i za špijunažu, prijeti mu doživotna robija.

Piše: NK/ARD
13.04.2023. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.04.2023. 09:34
    opasan spijun
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh