« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NASA:

Četiri američka muzeja izložit će space shuttleove

Najstariji raketoplan Discovery ide u Washington, Enterprise u New York, Atlantis u Floridu, a Endeavour u LA

Atlantis
Atlantis (Getty Images)
Više o

NASA

,

space shuttle

Trideset godina nakon prvog leta u orbitu, američki raketoplani koji su odigrali veliku ulogu u osvajanju svemira, okončat će svoje dane u četiri američka muzeja, prenosi Hina objavu NASA-e.

Space shuttleovi su bili prvi svemirski brodovi dizajnirani za spuštanje na Zemlju kako bi se mogli ponovno koristiti, a sada će nakon tridesetogodišnjeg staža biti poslani u mirovinu. Prevozili su posadu i koristan teški teret, što je omogućilo lansiranje prvog svemirskog teleskopa Hubble 1990. i izgradnju Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Discovery, najstarija letjelica čije je zadnje lansiranje izvedeno u veljači, smjestit će se kao što se očekivalo u Nacionalni muzej zrakoplovstva i istraživanja svemira u Washingtonu, najavio je upravitelj NASA-e Charles Bolden, bivši astronaut i zapovjednik svemirskog broda.

Brod koji je najviše putovao u svemir smjestit će se u aneks muzeja Steven Udvar-Hazy Center, blizu međunarodne zračne luke Dulles u Virginiji u predgrađu Washingtona. Discovery će zauzeti mjesto broda Enterprise koji je ondje već izložen.

Enterprise, eksperimentalno vozilo koji nikada nije letjelo u orbiti nego jedino u atmosferi, izložit će se u muzeju Intrepid Sea, Air and Space u New Yorku.

Atlantis, zadnji brod koji će ove godine obaviti još jedan svemirski let, izložit će se u centru za posjetitelje Svemirskog centra Kennedy na Floridi dok će se Endeavour, čiji se zadnji let prema Međunarodnoj svemirskoj stanici predviđa za kraj travnja, smjestit će se u Kalifornijskom znanstvenom centru u Los Angelesu.

13.04.2011. 10:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh