Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2012. 16:53:00
ISTRAŽIVANJE

Često ste zabrinuti? Ne brinite, to samo znači da ste inteligentni

Zabrinutost i visoka inteligencija evolucijski su omogućavale ljudima da izbjegnu opasne situacije, koliko god se malo vjerojatnima činile

Fotografija vijesti

Svi koji noćima ne spavaju zbog brige oko novca, posla ili obitelji teško će povjerovati u ovo, ali zabrinutost je zapravo vrlo pozitivna ljudska osobina, pokazalo je američko istraživanje.

Naime, znanstvenici tvrde kako se zabrinutost evolucijski razvijala usporedno s inteligencijom, a pomagala je našim precima da se uspješno borbe za opstanak u vrlo negostoljubivom svijetu.

Unatoč tomu što se pretjerana briga uglavnom smatra negativnom osobinom, a visoka inteligencija pozivitnom, one su zapravo povezane te u kombinaciji omogućuju osobi da izbjegne opasne situacije, koliko god se malo vjerojatnima činile.

Pojednostavljeno, ljudi koji se puno brinu uglavnom neće riskirati i zbog toga imaju bolje šanse za preživljavanjem. Budući da sklonost zabrinutosti i visoka inteligencija troše isti nutrijent u bijeloj moždanoj tvari, znanstvenici smatraju kako je vrlo vjerojatno da su se i razvijale istovremeno.

Ovi se rezultati naslanjaju na one dobivene u prijašnjim studijama, koje su pokazale kako su upravo inteligentniji pojedinci najskloniji brizi, nešto manje oni niske inteligencije, dok se najmanje brinu umjereno inteligentni ljudi.

14.04.2012. 16:53:00
http://metro-portal.hr/cesto-ste-zabrinuti-ne-brinite-to-samo-znaci-da-ste-inteligentni/70049/