« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ZBOGOM SIVILU

Ceste prekrivene solarnim pločama - lijepo i učinkovito

Ceste zauzimaju dragocjenu površinu u gradovima – zašto ih ne bismo iskoristili za dobivanje solarne energije?

Solar Serpent
Solar Serpent (Architect Mans Tham)
Više o

solarna energija

,

zelena energija

,

ekološki prijevoz

,

ceste

,

Solar Roadway

,

Solar Serpent

Električni automobili su ekološki učinkovitiji od benzinca i dizelaša, ali je od struje još bolja solarna energija koja je pored toga potpuno besplatna. Proizvođačima automobila navedena ideja nije potpuno strana, a neki od njih već rade na prototipovima solarnih vozila. Da se ne radi o suludom prijedlogu iz daleke budućnosti pokazao je i muškarac koji je nedavno u invalidskim kolicima na sunčev pogon uzduž prošao Ujedinjene Arapske Emirate.

Znanstvenici sa Sveučilišta Rhone Island tvrde da se čista energija može dobivati iz samih cesta te navode četiri mogućnosti kako ceste pretvoriti u izvore zelene energije. Prva se svodi na dobivanje energije putem ploča u kolniku koje zagrijavaju vodu u cijevima postavljenima pored ceste. Voda bi se ujedno mogla koristiti za topljenje snijega i leda u zimskim mjesecima ili za grijanje okolnih zgrada.

Gužva

Druga ideja odnosi se na stvaranje termo-električnog efekta povezivanjem dvije vrste poluvodiča (toplog i hladnog) koji su ugrađeni u različitim dijelovima ceste. Efekt bi mogao stvoriti manju količinu struje koja bi u prvom redu služila za odleđivanje i tako spriječila brojne nesreće do kojih dolazi uslijed poledice.

Zaštitne ograde uz ceste bi, prema trećem scenariju, mogle dobiti fotonaponske ćelije koje bi stvarale energiju za cestovnu rasvjetu i svjetleće prometne znakove. Znanstvenicima it Rhode Islanda se pak najviše sviđa četvrti prijedlog - zamjena postojećih prometnica ogromnim blokovima koji sadrže fotonaponske sustave, LED svjetla i senzore.

Za sličan prijedlog se zalaže i američko poduzeće Solar Roadways koje bi sav asfalt i beton zamijenilo solarnim ćelijama. Čista energija opskrbljivala bi rasvjetu, ali i okolne poslovne i stambene prostore. Poduzeće se nada da će u prvoj fazi svoje ploče postaviti na privatnim posjedima (ulazima u garaže, dvorištima,...), a s vremenom bi interes mogli pokazati i gradovi.

Međutim, najzanimljiviju ideju od svih ima švedski arhitekt Mans Tham koji bi ružne, sive autoceste prekrio "solarnim zmijama" (Solar Serpent). Radi se o konstrukciji sa solarnim ćelijama na krovu koja bi prometnice pretvorila u tunele, stvarala solarnu energiju, opskrbljivala naselja te napajala električne automobile. Kako bi ceste bile prekrivene, smanjila bi se potreba za hlađenjem automobila, buka i emisija štetnih plinova, tvrdi Mans Tham.

Solarne ceste

Piše: Emma E Forrest, Metro Global Motoring Editor
14.12.2010. 00:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh